reklama

Konec špinavé práce

Čistit kuchyňskou troubu je práce pro vraha, a věřte, že vím, o čem mluvím. Mohl by se tento úkol zadávat odsouzencům jako alternativní trest, za jehož výkon by se jim z rozsudku něco umazalo. Pokud přeháním, tak ne moc. Protože vězně na úklid nedostanete, je variantním řešením při koupi trouby pořídit si takovou, která se dokáže vyčistit sama. Takové nabízí společnost Fagor. A systém, o němž je řeč, se jmenuje pyrolýza.

Konec špinavé práce

Udržovat troubu neustále čistou pravidelným drhnutím po každé větší kulinární orgii by mělo být normální, ale komu by se do toho chtělo? Stejně musíte počkat, až trouba vystydne, a než se tak konečně stane, na dobré předsevzetí zapomenete. A při každém dalším používání zase tu uteče, tu uprskne nějaký tuk a na stěnách trouby se připálí.

Drátěnkou to nezkoušejte

Taková trouba spáleninou smrdí a od ní celý byt a někdy i připravované jídlo. Co hůř – mohou vzniknout problémy s jejím fungováním. Tukové filtry, mřížky, pojezdy či větrák horkého vzduchu totiž ani dobře sloužit nemohou, pokud jsou spáleným tukem zanesené. Když se z nezbytí konečně odhodláte je vyčistit, zjistíte, že na trouby určené čisticí prostředky gelové i ve spreji fungují výborně, ale nepočítají s tím, že by někdo mohl troubu z nedbalosti až tak zanedbat, jak se to možná stalo vám. Něco pustí a něco ne. Snažit se připečenou vrstvu odstranit nožem není dobrý nápad, protože můžete povrch poškodit. Ne každý se při takové špinavé práci dokáže obrnit patřičnou trpělivostí.

Drátěnkou to nezkoušejte
Drátěnkou to nezkoušejte

Co je pyrolýza

Popsat princip je jednoduché. Pokud bychom tukové nečistoty na roštech i stěnách trouby vystavili opravdu vysoké teplotě, prostě by nám v troubě po jejich „kremaci“ zůstal jenom popel. Chytrý systém zahřeje vnitřek trouby na pět set stupňů. Napečená špína se řečeno fyzikálně prostě rozpadne a na to, co zbude, nám už bude stačit vlhká utěrka. Aby všechno fungovalo tak, jak má, musí mít trouba i patřičnou konstrukci: například dvířka s trojitým sklem, pojistku, aby nikoho nenapadlo ji v průběhu čištění otevírat, úplně jiné těsnění, než gumu, která by se rozškvařila… Že je plášť spotřebiče dobře izolován je jasné, jinak by nám (přehnaně řečeno) zapálil nábytek.

Co je pyrolýza
Co je pyrolýza
Co je pyrolýza
Co je pyrolýza

Něco za něco a kdo tedy má navrch

Takže už žádná špinavá práce: k tomu, aby se spustil pyrolytický proces, stačí zmáčknout čudlík! A vystříkaný omastek a další při pečení vzniklá špína v prach se obrátí… (na ten pak už bude stačit vlhká houba nebo utěrka). A koukám, že čisto je i tam, kam jsem se nikdy pořádně nedostal, tedy v koutech trouby a na mizerně přístupných místech roštu, o lopatkách větráku ani nemluvě. Po pyrolýze je vnitřek trouby navíc dokonale vydezinfikován. Proti všem těmto úžasnostem stojí vlastně jen jedna nevýhoda – všechen ten provozní luxus se musel nějak odrazit v ceně. Ačkoliv - běžně užívaná kuchyňská chemie, kterou už potřebovat nebudete a ušetřený čas i nervy lze nepochybně vyčíslit také docela kulatě.

Něco za něco a kdo tedy má navrch
Něco za něco a kdo tedy má navrch

Je to i záležitost životního stylu

Jak se rozrůstá množství nejrůznějších kuchyňských pomocníků a vylepšení, roste i počet kuchařů, pro které se vaření stává koníčkem. Je to prima v kuchyni experimentovat, zkoušet nové recepty, vytahovat se návštěvám, co se nám povedlo, protože - málo platné - je každý kuchař tak trochu ješita. Ve Fagoru toto dobře vědí a pyrolytickým troubám věnují mimořádnou pozornost, vždyť tato progresivní technologie čištění vyžadující mimořádně odolný a neobvykle kvalitní smalt byla vyvinuta právě ve výrobních závodech dnešní skupiny Fagor- v současnosti největšího evropského výrobce pyrolytických trub. Díky pyrolytickým troubám se můžeme klidně radovat z vaření, těšit se z fungujících spotřebičů a ne se otravovat s jejich nekonečným pucováním.

Více o kuchyňských spotřebičích na www.fagor-elektro.cz.

Publikováno: 22. 3. 2012, Autor: Jiří Jan (text), Fagor Elektro s.r.o. (foto)