Šťavnatá a měkká pečeně nemusí být již věda

Nevím, jak u vás, ale mně se nikdy nepodaří správně odhadnout, jestli je maso, které peču v troubě, uvnitř již správně udělané. Pokrm tak v troubě tráví víc času, než je vhodné a výsledek není vždy zaručený. Nejčastěji je zlatavá krmě vysušená, jak se snažím dodat na stůl chod propečený. A množství spotřebované energie není také zanedbatelný.

Šťavnatá a měkká pečeně nemusí být již věda

Měla jsem tu možnost shlédnout umění Petra Stupky. Samozřejmě nikoliv v jeho soukromé kuchyni, nýbrž ve studiu Chefparade, kde se konalo netradiční představení novinek spotřebičů Bauknecht. A že bylo na co koukat. Dnes bych se chtěla zastavit a blíže vás seznámit s velice zajímavou troubou.

Pečení s troubou Bauknecht BLTC 8100
Pečení s troubou Bauknecht BLTC 8100
Pečení s troubou Bauknecht BLTC 8100
Pečení s troubou Bauknecht BLTC 8100

Trouba Bauknecht BLTC 8100

V horkovzdušné troubě s kruhovým topným tělesem naleznete vynikající pomůcku pro každého kuchaře i kuchařku: teplotní sondu. Tato "vychytávka" je opravdu dobrým pomocníkem. Nehlídáte pečeni pohledem, ale zevnitř. Stačí prostě zapíchnout sondu do nejvyšší části masa, druhý konec zapojíte do kraje trouby a nastavíte výslednou teplotu.

Pokud si přejete mít masíčko růžové a šťavnaté, nastavíte teplotu 65 stupňů a trouba se již o vše postará sama. Pokud raději více propečené, dáte 70 stupňů. A pokud si nejste jisti, kolik stupňů dát, zvolíte z některého z přednastavených receptů. Jakmile dosáhne pokrm uvnitř požadované teploty, trouba vás upozorní a sama se vypne.

Trouba Bauknecht BLTC 8100
Trouba Bauknecht BLTC 8100

Pečená panenka

Kuchař Petr Stupka nám předvedl "výrobu" pečené panenky. Tu je potřeba nejdřív na pánvi zprudka opéct, aby se zatáhl povrch a šťáva zevnitř masa neutíkala. Poté bez jakéhokoliv koření i soli vložíme na plech, do nejvyššího masa zasuneme sondu a nastavíme program. Jakmile trouba oznámila dosažení nastavené teploty (i když to nebylo potřeba, protože všichni přítomní nespustili z displeje oči), sama se vypla. Maso se poté sundá z plechu, kdo má rád propečenější, může je zabalit do alobalu a nechat odpočinout. Poté je nakrájíme na plátky, okořeníme předem připravenou směsí z čerstvých bylinek (použita byla petržel, rozmarýn a bazalka) a můžeme podávat.

Pečená panenka
Pečená panenka
Pečená panenka
Pečená panenka

Trouba Bauknecht BLPM 8110/PT

Pokud zvolíte typ BLPM 8110, vězte, že získáte ještě spoustu dalších užitečných vlastností, které byste u trouby mohli očekávat. Např. paměťová funkce, která umožní vrátit se do posledních deseti použitých či nejoblíbenějších funkcí. Nebo pečení na více úrovních. To ocení každá hospodyňka, která tráví dopoledne pečením "na etapy". Vnitřní prostor s pěti úrovněmi dovolí připravovat až tři pokrmy současně, aniž by docházelo ke směšování jejich vůní a chutí.

Funkce NO PREHEAT je inteligentní rozvodný systém, který rozděluje horký vzduch rovnoměrně od první minuty. Předehřívání trouby se tak výrazně zkracuje. Samozřejmostí jsou teleskopické výsuvy. Díky nim je vytahování plechů maximálně bezpečné. Už žádné strkání rukou do útrob žhnoucí trouby.
Trouba Bauknecht BLPM 8110/PT
Trouba Bauknecht BLPM 8110/PT

Pokud se chcete dozvědět víc o spotřebičích Bauknecht, navštivte www.bauknecht.cz.

Autor: Pavla (text), Bauknecht (foto)

Související k tématu