Pomeranče a citrony jsou vitamínové bomby a osvěžující lahůdky, ale využít se dají i k dekorování interiéru.
Kupte jich o něco více, než stačíte sníst, použijte celý hřebíček, kousky skořice a badyán, stužky, drátky, špejle a popusťte uzdu fantazii.
Kořením ozdobte pomeranče a citrony a položte je jen tak na podnos, misku či do košíčku. Nebo k nim připevněte stužku a zavěste je do prostoru, odkud nádherně provoní celý byt. Při pomalém sesychání budou vonět dlouho.
Efektní budou, když je napíchnete na špejli či na aranžérský drátek a ovoce použijete jako hlavní motiv do objemných dekorací.

Vezměte malý terakotový květináč, vložte do něj kousek vřesu, chvojí, větvičku jmelí nebo eukalyptu a nakonec do něj přidejte hřebíčkem ozdobený pomeranč nebo citron. Tato dekorace se hodí také do okna.
Dobrá rada:
Aranžmá pravidelně kontrolujte, aby kompozice nezačala plesnivět. Plísně ve vzduchu by vašemu zdraví skutečně neprospěly.

Uvařte si aromatický vánoční čaj z kupované směsi nebo přímo čaj pomerančový. Dejte jej vychladit a oslaďte jej. Dobře omyté bio pomeranče rozkrojte na poloviny, ty ozdobte hřebíčkem a vložte je do čaje. Efektní a osvěžující drink můžete nabídnout i dětem.

Dospělým připravte nápoj „horké jablko“ – nealko instantní nápoj koupíte v sáčcích v některých prodejnách potravin (v Praze třeba v provozovnách Michelských pekáren). Nebo ohřejte po 350 ml jablečného džusu a červeného vína, přidejte koření do svařeného vína v sáčku, 120 g pískového cukru a dejte asi na 15 minut odstát. Mezitím ozdobte poloviny pomeranče hřebíčkem a vetkněte do nich dlouhé kousky skořicové kůry. Do sklenek vložte kousky oloupaného jablka a půlky pomeranče. Nápoj znovu zahřejte a nalijte jej do sklenek na pomeranč. A pak už jen vychutnávejte lahodný „ohřívák“ s opojnou vůní.
Publikováno: 31. 12. 2012, Autor: Helena Štětinová (text), Dekor (foto)
, Profil autora: Redakce