Digestoře

Digestoře, neboli odsavače par zajišťují v kuchyni kvalitní odvětrání par z vaření a jiné přípravy jídla. Jejich další funkcí je osvětlení pracovní plochy a v současnosti se díky nápaditosti designérů i výrobců stávají dominantou pracovní části kuchyně. Moderní digestoře bývají elegantně tvarované, často jsou z lesklé či matné oceli, případně se jedná o kombinaci skla s nerezem.

Digestoře
Digestoře
Digestoře
Digestoře
Digestoře

Páry z digestoře buď odcházejí opláštěným komínovým odvětráním pryč z bytu, většinou do stoupaček nebo do komína. Anebo v případě recirkulačního typu digestoře kuchyňské výpary procházejí přes uhlíkové filtry, které jsou schopné zadržet vlhkost, pachy i mastnotu a pročištěný vzduch pak vrací zpět do místnosti.

Digestoře
Digestoře
Digestoře
Digestoře

Důležitá je vhodná výška umístění digestoře, pokud ji zavěsíte příliš vysoko, bude ztrácet na účinnosti, zavěšená nízko bude překážet při vaření. Kritériem při výběru vhodného výrobku kromě výkonu a vhodného typu bývá i jeho tvar, zda je ale digestoř kulatá, hranatá nebo zaoblená nemá na funkčnost vliv. Výkonné digestoře mohou být vybaveny dvěma motory, které dokáží vyměnit až 800 kubíků vzduchu za hodinu.

Autor: JARA (text), Pavel Zeman (foto)

Související k tématu