reklama

Jak si vyřezat strašidelnou halloweenskou dýni

Haloween je svátek, který má svůj původ v anglosaských zemích. Slaví se 31. 10. v předvečer křesťanského svátku Slavnosti Všech svatých. Hallowenské tradice, kdy přicházejí ke slovu strašidelné kostýmy, čarodějné ohně, koledování a v neposlední řadě také dlabání strašidelných dýní, se ujaly i u nás.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vyřezávání strašidelné halloweenské dýně bude zábavou pro celou rodinu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Tyto činnosti jsou velmi oblíbené zejména u dětí, které se s radostí účastní třeba tradičního dlabání strašidelných dýní. Halloweenská dýně je vydlabaná a vyřezaná, aby vytvořila grimasu, a zevnitř je osvětlena malou svíčkou. Má symbolizovat památku ztracených duší, což dalo vzniknout i mnoha legendám. A protože se halloweenská oslava blíží, poradíme vám, jak si jednu takovou strašidláckou dýni vyřezat.

Nejprve si pořídíme dýni. Velikost nehraje roli, i malá dokáže nahnat pořádný strach. A když jsme již našli tu pravou, pustíme se do práce. Je potřeba odříznout její horní část, abychom získali přístup dovnitř. Tuto práci svěřte pouze starším dětem, které již mohou pracovat s nožem, jenž by měl být pořádně ostrý, aby dokázal proříznout tuhou kůži dýně. Malým dětem musíme samozřejmě pomoci. 

Z vydlabané dužiny upečete třeba strašidelné dýňové cupcaky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Z vydlabané dužiny upečete třeba strašidelné dýňové cupcaky

Pak již přijdou ke slovu nedočkavé dětské ručičky, aby důkladně vybraly všechna dýňová semena, která si očištěná můžeme usušit, čímž získáme chutný zdroj cenných vitaminů, minerálů a ostatních, tělu velmi prospěšných látek. Jsou také ideální jako chutný snack k televizi.

Dále je potřeba dýni vydlabat a ztenčit tak její stěny. K tomu se ideálně hodí obyčejná polévková lžíce. Vydlabanou dužinu použijeme pro další vaření či pečení. Možností je mnoho, stačí se jen rozhodnout pro tu správnou úpravu. Dýni můžeme konzumovat nasladko i naslano. Zazářit můžeme s dýňovým chesecakem, kompotem, džemem, buchtou, polévkou, karbanátky nebo nočky či rizotem. 

Z vydlabané dužiny připravíte skvělé jídlo či báječný dezert
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Z vydlabané dužiny připravíte skvělé jídlo či báječný dezert

Na dýni pak nakreslíme obličej, čím děsivější, tím lepší. Pokud nejsme žádní malíři, můžeme si předlohu stáhnout z internetu, kde toho najdeme velkou spoustu. Pak se již můžeme pustit do vyřezávání. A opět platí, bezpečnost práce především! Když je hotovo, vložíme do vnitřku dýně čajovou svíčku, nejlépe umístěnou ve skleněném svícínku či skleničce. Přiklopíme dýňovou pokličkou, kterou jsme dříve odřízli a postavíme strašidláka tam, kde vyleká nejvíce kolemjdoucích.

Dýně se stane vaší noční můrou
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Dýně se stane vaší noční můrou

Tip:

Můžeme použít i meloun, jen pozor, abychom nevydlabali dužinu moc tence, aby se nezbortil.

Zdroj informací: Gabriela Svobodová Rezková

Publikováno: 3. 9. 2022, Autor: Gabriela Svobodová Rezková (text) Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) (foto), Profil autora: Redakce