Velikonoce jsou spojeny s celou řadou tradic a typickými pokrmy. U nás si velikonoční oslavy neumíme představit bez mazance, jehněčího či jarní nádivky, bez ozdobených vajíček a zástupu koledníků, klepajících na dveře. Vyzkoušejte velikonoční pečení a vaření s šikovnými pomocníky do kuchyně a nechte se inspirovat tradičními finskými velikonočními recepty.
Šikovné pomocníky do kuchyně uvítá každá kuchařka a hospodyně a to nejen o velikonocích nebo o vánocích. Nemusí se jednat jen o roboty, šlehače, mixéry a kdovíjaké chytré mašiniky. Spoustu práce ulehčí i taková "obyčejná"věc, jako je váleček na nudle, stěrka na těsto, mašlovačka nebo struhadlo. Moderní materiály a nové technologie se uplatňují při výrobě věcí každodenní potřeby a ani kuchyňští pomocníci nejsou výjimkou.
Finský recept a pomocníci od Fiskars
![Finský recept a pomocníci od Fiskars](https://img.primadoma.cz/w_10/ed/f9/column/edf93b03af4b323fbb6de3d93a5537f1_65401-mammi-finsky-velikonocni-desert.jpg)
Tradičním pokrmem finských velikonoc je kaše mämmi. Zkuste ji připravit s námi.
Příprava tohoto severského pokrmu není časově nenáročná, ale nezaměnitelná chuť této kaše vám námahu vynahradí. Mämmi je navíc ideálním jídlem pro jarní dietu – 100 gramů této finské pochoutky obsahuje jen 115 kalorií a spoustu vlákniny, železa a bílkovin!
Co budete potřebovat na 4 litry mämmi (cca 8 porcí):
2,5 – 3 litry vody
500 g žitného sladu
750 g žitné mouky
100 ml melasového sirupu
½ kávové lžičky soli
1 kávová lžička pomerančové kůry
Mämmi se připravuje ve třech krocích: vaření, pečení a chlazení.
Příprava:
Připravte si hrnec o objemu alespoň 5 litrů (na konci přípravy budete kaši vařit, je tedy třeba velkého hrnce). Smíchejte 100 gramů žitného sladu a 150 gramů žitné mouky. Tuto směs vložte do 500 ml vody o teplotě 60 – 70°C, nikoliv do vroucí vody! Míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Posypejte na vrchu trochou žitné mouky, poté zakryjte hrnec poklicí nebo čistou pevnou látkou. Na teplém místě nechte 2 hodiny stát.
Opakujte přechozí proces v novém hrnci (nyní postačí menší), poté přidejte novou směs k již hotové kaši a opět ponechte na teplém místě 2 hodiny. Takto postupujte, dokud nezpracujete všechny ingredience.
Nakonec přidejte sůl, melasu, nastrouhanou pomerančovou kůru a 10 minut povařte na silném ohni.
Pečení:
Vlejte kaši do hliněné formy nebo vymazaného pekáčku – naplňte však max. ze dvou třetin, kaše pečením ještě nabyde! Smíchejte 2 až 3 lžíce cukru s 1 litrem vody, touto směsí zalijte kaši na povrchu pomocí lžíce. Tato sladká vrstva ochrání mämmi před popraskáním. Pečte 3 hodiny v troubě předehřáté na 125°C.
Závěr:
Čerstvou mämmi nechte 4 až 5 dnů v lednici nebo na chladném místě. Během pobytu v chladu získá svou specifickou chuť. Podávejte v misce s plnotučným mlékem, smetanou nebo vanilkovou omáčkou a posypte moučkovým cukrem.
Proč zrovna Finské Velikonoce?
Finská značka Fiskars je na trhu již více než 365 let a léta inovací přinášejí nadčasový design a dokonalou funkčnost do veškerého kuchyňského náčiní, které se stává nepostradatelným pomocníkem v každé domácnosti.
![Proč zrovna Finské Velikonoce?](https://img.primadoma.cz/r/74/79/column/7479b467243d1b4c92b75819b0590bce_65398-858174-non-stick-rolling-pin-press-spring-2011.jpg)
![Proč zrovna Finské Velikonoce?](https://img.primadoma.cz/r/87/24/column/8724d3210638209451d86e96c20f5b6f_65393-858110-ff-silicone-brush-press-spring-2011.jpg)
Klasický dřevěný váleček na těsto - bez něj se neobejde žádná příprava nudlí do polévky nebo těsta na štrůdl. Na lehké sněhové pusinky nebo krém zase využijeme šlehací metlu a při vylévání těsta na plech určitě potřebujeme stěrku na těsto.
![Proč zrovna Finské Velikonoce?](https://img.primadoma.cz/r/57/2b/column/572bb5719e2b55332f1efc116a068ac9_65391-858105-ff-non-scratch-whisk.jpg)
![Proč zrovna Finské Velikonoce?](https://img.primadoma.cz/r/e2/a0/column/e2a0ccbbf3a5c74fe9d684b544943ac0_65397-858155-ff-dough-scraper.jpg)
Výhody plastových servírovacích lopatek i obracecích lžic už jistě ocenil každý, kdo používá teflonové nebo skleněné nádobí. Nylonové obracečky, servírovací lžíce a lopatky jsou ještě o krok dál. Pevný nylon vyztužený skelnými vlákny a okraje z tepelně odolného silikonu zaručí pohodlnou manipulaci s pokrmem
![Proč zrovna Finské Velikonoce?](https://img.primadoma.cz/w_10/a1/7b/column/a17b7a7dbbc8badde0d9c351bab336d5_65400-fiskars-functionalform-utensils-baking.jpg)
Takovým "bonbónkem" do zásuvky může být šikovné skládací struhadlo pro jemné strouhání. Struhadlo má tři polohy: plně otevřené pro strouhání přímo na jídlo; částečně otevřené, kde držadlo tvoří opěrku pro strouhání na talíř; a složené struhadlo pro snadné uskladnění. Velmi ostré břity jsou určeny pro snadné strouhání zázvoru, česneku, parmezánu, čokolády nebo citrónové kůry.
![Proč zrovna Finské Velikonoce?](https://img.primadoma.cz/r/dc/3e/column/dc3ef58130727e130bb086a42125bdbe_65396-858133-ff-foldable-grater-coarse-action-cmyk-2.jpg)
![Proč zrovna Finské Velikonoce?](https://img.primadoma.cz/r/8d/63/column/8d6305a6d514963819c0fe0eddb5bf5f_65395-858132-ff-foldable-grater-fine-2.jpg)
Tak co, už jste se rozhodli, které kuchyňské pomocníky si ještě pořídíte? Další z nich najdete i na www.fiskars.cz.
Publikováno: 20. 4. 2019, Autor: Fiskars (text a foto), Petra (text), Profil autora: Redakce