reklama

Ostré nože a jak na to

Ostrý nůž je důležitý nejen z hlediska pohodlí. Takový nůž řeže lehce, např. při krájení cibule nebo měkčí zeleniny méně stříká šťáva a z měkkého chleba i syrového masa pohodlně ukrojíme i ty nejtenčí plátky. Kvalita je důležitá i kvůli bezpečnosti, protože na nůž, který řeže lehce, mnohem méně tlačíme a nestane se nám, že by nůž uklouzl a poranil nás.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Bezpečný je pouze ostrý nůž, tupý vás může nepříjemně poranit (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Ostrý nůž je bezpečnější než tupý, takže se určitě vyplatí koupit si nejen kvalitní nože, ale i ostřič. Jenže jak v bohaté nabídce trhu poznáme skutečnou kvalitu? Není to zas tak těžké, kvalitní ostřič by měl být schopný naostřit i nože jiných výrobců, a to jak nože s rovným ostřím, tak i nože s ostřím vlnitým nebo vroubkovaným.

A jak docílit toho, aby nože vydržely ostré dlouho? Řezníci radí: Nemáčejte je v horké vodě zbytečně dlouho, nože na maso myjte houbičkou nebo hadříkem se saponátem (raději ručně než v myčce) a hned utřete.

Ostření nože

Při ostření nožů jednou rukou ostřič přidržíme na desce stolu a druhou vedeme nůž vodicí štěrbinou. Pěti až deseti tahy nůž naostříme. Poslední dva tahy vedeme nůž zlehka.

Brousek má doma jistě každý
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Brousek má doma jistě každý

Ostrý nůž

Dokonale ostrý nůž poznáme také docela snadno – například je schopen bez problémů nařezat na plátky i měkké přezrálé rajče, čerstvý, ještě teplý chléb a podobně.

Jen ostrým nožem nakrájíte skutečně slabé plátky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jen ostrým nožem nakrájíte skutečně slabé plátky

Zkouška ostří

Zkouška ostří na molitanu: správně ostrým nožem lze molitan řezat dokonale rovně na malé kousky bez schodů a zubů, nekrčí se, nemačká a řez je rovný.

Zdroj informací: autoři článku; Fiskars

Publikováno: 9. 2. 2023, Autor: PePa (text), Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) (foto), Profil autora: Redakce