Vydařená rekonstrukce domu s moderní fasádou

Rekonstrukce starého domu bývá v porovnání s výstavbou nového mnohem náročnější. Dům s pěkným pozemkem v užším centru města však mladé tříčlenné rodině za podstoupení takového rizika stál. Díky kvalitnímu architektonickému návrhu nyní dům poskytuje veškerý komfort současného moderního bydlení, navíc umocněný nadčasovým vzhledem fasády z kompozitního materiálu.

Vydařená rekonstrukce domu s moderní fasádou

Výhodná koupě starého domu s dobře situovaným pozemkem

Najít vhodný pozemek na výstavbu nového domu v blízkosti centra města není vůbec snadné. V nabídce jsou většinou pozemky někde na okraji nebo v satelitním městečku, odkud musíte všude dojíždět autem. Stará zástavba se naopak nachází v místech s již dokončenou infrastrukturou a vzrostlou zelení. Právě to byly hlavní důvody, proč se mladá rodina rozhodla koupit dům v původním stavu v užším centru města na středním Slovensku, v přímé návaznosti na městskou občanskou vybavenost.

Výhodná koupě starého domu s dobře situovaným pozemkem
Výhodná koupě starého domu s dobře situovaným pozemkem

Rodině se velmi líbila čtvrť a vyhovovalo jí původní dispoziční řešení starého domu. Architektonický návrh rekonstrukce byl kvalitně zpracovaný do posledního detailu, proto obavy z možných rizik a nežádoucích překvapení, která obvykle staré domy přinášejí, se postupně vytrácely.

Majitelé vdechli domu nový život

Důležitým bodem rekonstrukce byl vnější vzhled, který by zapadl do okolní zástavby rodinných domů a zároveň podtrhl jedinečnost stavby. Majitelé se s architektem shodli na moderním konceptu domu v duchu minimalistické architektury. Na fasádu chtěli použít kontrast dvou materiálů, nikoli jen barevně odlišné omítky. Vyloučili použití přírodního nebo umělého kamene, taktéž kovové, hliníkové či laminátové obklady, které nemají přírodní vzhled. Majitelé zároveň nechtěli obklad z přírodního dřeva kvůli náročné údržbě a vizuálnímu stárnutí.

Majitelé vdechli domu nový život
Majitelé vdechli domu nový život

Mladou rodinu nadchl jeho návrh na použití kompozitního materiálu Twinson Premium s požadovaným vzhledem dřeva, který však vyniká vysokou odolností, minimálními nároky na údržbu, dlouhou životností a moderním vzhledem. Obklad z kompozitního materiálu, který je složen z padesáti procent ze dřeva a z padesáti procent z PVC, byl použit částečně na fasádu v prvním poschodí a nové přístavby.

Přízemí vyžadovalo menší dispoziční úpravy

Přízemí vyžadovalo menší dispoziční úpravy
Přízemí vyžadovalo menší dispoziční úpravy

Původní objekt byl řešený jako dvougenerační rodinný dům s přímým vstupem do haly se schodištěm. V novém návrhu vchod navazuje na zádveří a šatnu, které předtím zcela chyběly. Schodiště se tak začlenilo do interiéru domu, čímž vzniklo otevřené propojení přízemí s prvním poschodím a zároveň oddělilo suterén a garáž od obytné části. Propojení kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem oceňuje hlavně paní domácí. V přízemí se ještě nachází pokoj pro hosty a koupelna.

Plochá střecha poskytla větší obytný prostor

Plochá střecha poskytla větší obytný prostor
Plochá střecha poskytla větší obytný prostor

První poschodí bylo v původním objektu využívané jen částečně. Nacházely se tam pouze dvě obytné místnosti s koupelnou, zbytek bylo neobydlené podkroví. Už v první fázi studie se jako nejlepší řešení ukázalo použití ploché střechy. Existující krov byl tedy odstraněn v plném rozsahu, a tím bylo možné využít celou půdorysnou plochu. Z chodby, která je prosvětlená světlíkem, vedou dveře do dvou dětských pokojů, šatny a koupelny. Na patře se dále nachází ložnice rodičů, rovněž s vlastní šatnou a koupelnou, a balkon.

Suterén skrývá velké možnosti

Suterén skrývá velké možnosti
Suterén skrývá velké možnosti

Původní starý dům byl částečně podsklepený. V zadní části suterénu se nachází garáž, do které se zcela neprakticky vcházelo pouze ze zahrady, takže bylo nutné obejít celý dům. Nájezdová rampa, vstupní brána ani světlá výška nevyhovovaly současným požadavkům. Majitelé sousedního rodinného domu byli naštěstí vstřícní a souhlasili s přístavbou nové podlouhlé dvojgaráže se skladem v napojení na schodiště i zahradu na hranici pozemku. Bývalý prostor garáže dostal zcela jiné uplatnění – je využíván jako vinotéka, kterou oceňuje především domácí pán a hosté. Protože ani ostatní prostory suterénu neměly dostatečnou světlou výšku, bylo nutné snížit podlahy. Vytvořené místnosti slouží k různorodým účelům, nachází se tam pracovna, kotelna, technická místnost, sklad, dokonce i posilovna s vlastní koupelnou.

Příjemné posezení na terase

Interiér s krásnou zahradou propojují velkoformátová okna a dveře vedoucí na prostornou terasu. Zde rodina ráda relaxuje a vychutnává si výhled do zeleně. I v případě terasy a balkonu vsadili na kompozitní materiál Twinson v provedení tmavě hnědá kůra. Ten samý materiál zkrášlil také nový plot před domem. Vše je tak architektonicky dokonale sladěné a dokazuje široké spektrum použitím materiálu Twinson.

V nízkoenergetickém standardu

Výsledná rekonstrukce splňuje požadavky nízkoenergetické stavby, a tak se majitelé mohou těšit na nízké energetické výdaje. Vytápění a ohřev teplé vody zabezpečuje plynový kotel v kombinaci se solárními panely. V celém objektu je navržené podlahové topení.

V nízkoenergetickém standardu
V nízkoenergetickém standardu

Rekonstrukce staršího domu dopadla na výbornou. Mladá rodina si tak splnila sen o bydlení v rodinném domě se zahradou, aniž by se kvůli tomu musela vzdát městského stylu života a složitě dojíždět.

Autor projektu: Ing. arch. Milan BánskyAutor fotografií: Daniel VeselskýUžitná plocha domu včetně garáže a teras: 374,10 m2Rekonstrukce včetně projektové přípravy: od května 2010 do února 2013

Více info např. o kompozitním materiálu naleznete na www.inoutic.cz.

Autor: Inoutic/Deceuninck, spol. s r.o. (text a foto)

Související k tématu