Mátový sirup

Máte plný záhon máty, na zimu na čaj už nasušeno a nové lístečky pořád dorůstají? Zkuste mátový sirup. V létě si ho dáte do vychlazené vody, v zimě do čaje při nastydnutí, bude vám určitě chutnat.

Mátový sirup
Recept na mátový sirup
Recept na mátový sirup

Podle vědců má máta dezinfekční a antibakteriální účinky. Zvyšuje produkci žaludečních šťáv a tím pomáhá lépe trávit. Používá se na osvěžení dechu i při zánětech horních cest dýchacích jako kloktadlo. Nálev z máty se doporučuje při migréně nebo při bolestech břicha (někdy spolu se šalvějí). V zimě stejně poslouží mátový sirup, musíte jej jenom dobře uskladnit v chladu a raději v temnu.

Použití mátového sirupu

Použití mátového sirupu
Použití mátového sirupu
Použití mátového sirupu
Použití mátového sirupu

Mátový sirup je výborný do alkoholických i nealkoholických nápojů, na přislazení čajů i výrobu domácí limonády. Rozředíme sirup vodou podle chuti, přidáme šťávu z citronu, pomeranče nebo grepu, v létě pár lístků čerstvé máty nebo pár kousků nakrájeného vychlazeného ovoce, fantazii se meze nekladou.

Recept na sirup není složitý, zkuste to také

Připravte si:

  • velký svazek máty (cca 20rostlin 40cm vysokých, plně olsitěných nebo odpovídající množství menších rostlin)
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1 sáček (20g) kyseliny citrónové
  • asi 2 litry převařené vody
Recept na sirup není složitý, zkuste to také
Recept na sirup není složitý, zkuste to také
Recept na sirup není složitý, zkuste to také
Recept na sirup není složitý, zkuste to také
Recept na sirup není složitý, zkuste to také
Recept na sirup není složitý, zkuste to také
Recept na sirup není složitý, zkuste to také
Recept na sirup není složitý, zkuste to také
Recept na sirup není složitý, zkuste to také
Recept na sirup není složitý, zkuste to také
Recept na sirup není složitý, zkuste to také
Recept na sirup není složitý, zkuste to také

Mátu důkladně opláchneme, otrháme lístky, namočíme je do zcela zchladlé převařené vody a necháme je na chladném místě louhovat 24 - 48 hodin.

Další den listy odstraníme a tekutinu přelijeme do hrnce přes hodně hustý cedník nebo plátno. Ohříváme pomalu, přidáváme cukr a kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Vaříme cca 3minuty, pak necháme trochu zchladnout a ještě teplý plníme do čistých lahví nebo sklenic, dobře uzavřeme.

Nebo:

Nejdřív smícháme vodu s cukrem, uvedeme do varu a až začne směs houstnout, přidáme drobně pokrájené čerstvé lístky máty peprné. Krátce povaříme a přikryté necháme za občasného zamíchání 2 - 3 hodiny odstát.Poté přecedíme, opět zahřejeme téměř k bodu varu, přidáme šťávu z citronu a plníme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu.

Recept na sirup není složitý, zkuste to také
Recept na sirup není složitý, zkuste to také

Po celý rok nám může sirup sloužit jako základ pro výrobu domácích limonád. Stačí ještě přidat třeba pár čerstvých mátových lístků, šťávu z jakéhokoliv citrusu nebo kousky nakrájeného ovoce. Kostičky ledu pak můžeme oživit zamraženými lístky yzopu, brutnáku nebo sedmikrásek. A v době podzimní a sychravé si můžeme domácím sirupem osladit čaj. S mátovým sirupem nejlépe chutná čaj z mateřídoušky, yzopu nebo oregana.

Tak dobrou chuť!

Autor: Hanka, Petra (text a foto)

Související k tématu