Sklízíme a ukládáme zeleninu
Září je měsícem sklizně rajčat, okurek, tykví, fazolek a paprik. Jak které plodiny sklízet a ukládat?

Rajčata
- sklízíme postupně tak, jak červenají, obvykle v několikadenních intervalech
- odtrháváme je i se stopkou, zachovávají si aroma
- plody ukládáme na lísky a dáváme na slunné místo, kde dozrají během několika málo dnů
- dozrávání lze urychlit etylenem - není to nic nesnadného, pouze mezi rajčata umístíme několik letních jablek, která etylen uvolňují
- ke konci vegetačního období hlavní výhon sřízneme (zaštípneme), abychom podpořili zrání rajčat, která jsou nasazená
- před prvními mrazíky pak otrháme i zelená a plně vyvinutá rajčata, která necháme dozrát při teplotě 18-26 °C


Salátové okurky
- sklízíme 1x až 2x týdně, jakmile dorostou potřebné velikosti a zaoblí se jim žebrování
- okurky ulamujeme opatrně, abychom nezlámali rostlinu
- za sucha vydatně zavlažujeme především ke kořenům
Tykve
- sklízíme postupně od nejmladších plodů po odpadnutí okvětí od plodu, až do plodů plného vývoje s měkkou slupkou
- tykve sklízíme vždy se slupkou, aby se nekazily
- mladé tykve se nenechají dlouho skladovat, vydrží v chladničce jen 2 až 3 týdny
- dorostlé tykve vydrží déle


Fazole
vyžadují včasnou a pravidelnou sklizeň lusků
- keříčkové i tyčkové fazole sklízíme, dokud jsou lusky ještě hladké a semena málo vyvinutá
- úplně dozrát můžeme nechat jen některé lusky a využít je příští rok pro výsev
Paprika
papriku sklízíme pro konzumaci nedozrálou, dokud jsou ještě lusky zelené, případně světle žluté a při mírném zmáčknutí praskají
- např. červené kapie mají různé druhy sklizňových zralostí - od zelené po červenou
Česnek
- nepaličáky, vysazované na podzim, sklízíme od poloviny července - vytahujeme je ze země, jakmile stonky v krčku změknou a rostliny začnou poléhat a nať žloutnout
- jarní nepaličáky sklízíme až v srpnu
- paličáky je nejvhodnější sklízet, když se stočený konec stvolu napřímí
- česnek sklízíme pouze za suchého počasí
- rostliny podryjeme rýčem, vytáhneme ze země a zbavíme je opatrně zeminy - pozor rostliny neoklepáváme o sebe!
- cibule napadené chorobami či jinak poškozené vytřídíme
- česnek svážeme do svazků a zavěsíme na vzdušném místě, aby proschl
- asi po 3 týdnech odstřihneme nať (cca 3-4 cm nad krčkem), kořeny zkrátíme na 0,5 cm a česnek narovnáme na lískách a uložíme do suché místnosti, kde nehrozí namrznutí
- nejlepší cibule si ponechejme pro podzimní nebo jarní výsadbu
- česnek lze po sklizni vázat do copů a v této dekorativní formě jej usušit a uskladnit
Na uvolněné záhony můžeme ještě vysít pozdní zeleninu (některé odrůdy ředkviček, kedlubny a saláty), kterou budeme sklízet ještě před zimou.

Cibule
- sklízíme v době, kdy alespoň u poloviny rostlin n azáhonu nať sama polehne
- cibuli za suchého počasí vytaháme za nať ze země a rozložíme i s natí na záhoně, kde ji ponecháme 1 až 2 týdny proschnout.
- nelze-li nechat cibuli volně na záhoně kvůli deštivému počasí, sušíme ji rozloženou na lískách
- po usušení natě cibuli svážeme po 10 až 20 kusech do svazků a zavěsíme ideálně někde pod střechou, aby v proudu vzduchu doschla
- po 2 až 3 týdnech opatrně odřízneme suchou nať (2 – 3 cm nad krčkem cibulí) a odstraníme i zaschlé kořeny
- takto upravenou cibuli skladujeme v suchu - ne ve sklepě!