Jídelní stoly

Jídlo je základní životní potřebou a i přesto, že se kultura stolování mění s dobou, velký jídelní stůl je už po několik staletí centrem setkávání rodiny a ani v uspěchaném běhu dnešních dní nechybí ve většině domácností.

Jídelní stoly
Jídelní stoly
Jídelní stoly
Jídelní stoly
Jídelní stoly

I když členové rodiny snídají každý v jinou dobu, na oběd jsou většinou ve škole a v práci, u večeře nebo svátečního oběda společně posedí všichni, takže i v menších bytech a třeba jen dvou nebo jednočlenných domácnostech najdeme jídelní stůl nebo alespoň pultík, který úlohu stolu plní.

Rozměry

Rozměry
Rozměry

Funkční jídelní stůl musí kromě estetických kvalit splňovat i některé technické parametry. Jistě si dovedete představit, jak nepohodlné je jíst u konferenčního stolku se stlačeným žaludkem anebo naopak mít talíř pod bradou a stůl, kam se nám kromě talíře a půlky lokte nevejde ani příbor a sklenice, pozbývá svého smyslu.

Rozměry
Rozměry

Velikost stolové desky se řídí počtem osob, k pohodlnému stolování je na jednu osobu zapotřebí 60 cm šířky a minimálně 30 cm hloubky. Oválné nebo kruhové stoly potřebují prostor větší, pro dvě osoby by měl mít průměr 75 cm, pro čtyři osoby 90 cm. Větší kruhové stoly bývají často rozkládací, pokud u nich má obědvat větší počet lidí, rozloží se na oválné.

Rozměry
Rozměry

Existuje také závislost mezi výškou stolu a židle, obvyklá výška jídelního stolu je 72 – 74 cm a sedáku židle 44 – 46 cm. Pokud pořizujete nový stůl, vyzkoušejte jej pokud možno zároveň se židlemi, které u něj budou stát.

Klidně si do obchodu nebo k truhláři doneste židli, na které budete sedět, nebo si alespoň předem změřte výšku sedáku a v obchodě vyzkoušejte posezení na podobné židli, stůl přece nekupujete každý týden a ta trocha námahy se vyplatí. Stehna by se měla při sezení pohodlně vejít pod desku nebo výztuhu stolu - je zapotřebí minimálně 16 cm – a nohy stolu by neměly při sezení překážet, na to je třeba dbát zvláště u rozkládacích stolů.

Stabilita

Stabilita
Stabilita

Další důležitou vlastností je stabilita stolu. Velký stůl by měl mít řádné zavětrování, aby se při každém opření neviklal. Pod deskou stolu jsou to luby, které zamezují prohnutí plochy desky a dále svlaky – hranoly, které jsou připevněny příčně a zamezují kývání stolu do stran – nesmí při tom překážet pohodlnému sezení u stolu. U velkých stolů pro šest a více osob by měly být ještě nohy spojeny trnoží, která kromě opření nohou slouží ke zpevnění konstrukce stolu.

Materiál

Materiál
Materiál
Materiál
Materiál

Co se týká materiálu, vybere si každý. Masivní stolní desky a stoly celodřevěné, především z dubu, buku nebo javory s matným nebo lesklým lakovaným povrchovým lakem mají sice vyšší pořizovací cenu, ale vyšší je také jejich životnost a jednodušší údržba a hlavně renovace. Stoly z lamina jsou cenově dostupnější, pohodlně se udržují a vybírat si můžeme v mnoha tvarech a desénech, při poškození je však oprava desky složitější. Módní desky skleněné, kovové, z umělého kamene či obkládané bývají choulostivější na poškození, cenová náročnost je různá. Stůl by měl také ladit s ostatním vybavením bytu.

Stůl vybírejte nejen podle počtu stolujících osob a možností peněženky, nesmíte zapomenout také na to, že kolem stolu je třeba pohodlně projít nebo mít možnost sedět i na poodsunuté židli bez toho, abyste si připálili záda o sporák.

Materiál
Materiál
Materiál
Materiál

V malých bytech můžete místo klasického stolu využít stolky sklápěcí, jejichž jedna strana je připevněna ke zdi pod oknem nebo ke kuchyňské lince, případně jídelní pult u kuchyňské desky.

Materiál
Materiál

Obvykle používaná výška pultu je 85 – 90 cm, místo židlí poslouží vyšší „barové stoličky“ s oporou nohou, které mají sedáky ve výšce 55 - 60 cm, pokud chcete použít klasické židle, pultík bývá naopak oproti kuchyňské desce snížen.

Materiál
Materiál
Materiál
Materiál

Rozkládací stoly rozšíří počet míst pro příležitostná setkávání. Zvětšení plochy bývá řešeno pomocí rozevření, roztažení, nebo přídavnou deskou, musíte si však uvědomit, že rozšířením plochy stolu se při opírání o okraje zvyšuje páka a stůl tak ztrácí stabilitu, takže by se mohlo stát, že sváteční oběd skončí ne v žaludku ale v klíně návštěvy. Na rozložené stoly nikdy nestoupejte.

Tipy

Kulaté nebo oválné stoly působí často příjemněji nežli čtvercové a obdélníkové, v menším bytě pro dva si můžete útulnost oblého tvaru splnit půlobloukovým stolem z jedné strany přistaveným ke stěně nebo pod okno.

Tipy
Tipy
Tipy
Tipy

Na kvalitní kotvení stolů, připevněných ke stěně používejte jen hmoždinky odpovídající charakteru stěny a delší vruty, při umístění strany stolu nad topením zabudujte do stolu větrací mřížku.

Tipy
Tipy

Osvětlení jídelního stolu by nemělo oslňovat a mělo by být v takové výšce, aby stolující na sebe vzájemně viděli (asi 60 cm nad stolem), praktické je osvětlovací těleso stahovací.

Příliš mnoho předmětů a dekorací na jídelním stole působí spíš rušivým dojmem, pro pohodlné servírování je vhodné používat tácy a rozkládací nebo pojízdné servírovací stolky, které ve složeném stavu nikde nepřekáží.

Tipy
Tipy

Na stoly používejte při servírování podložky pod horké nádoby, abyste nepoškodili povrch desky, pokud se vám přece jen tato nehoda stane, zkuste stůl opravit.

Poškozenou dřevěnou desku stolu přebrousíte a znova opatříte bezbarvým lakem. Na desku z lamina můžete nalepit speciální samolepící tapetu, která se používá na kuchyňské desky, někdy je možno na poškozenou desku položit ještě jednu z tenkého lamina – musíte však uvážit, zda nohy novou desku unesou a na židle dát polštářky, abyste seděli ve správné výšce vzhledem k nové desce.Pokud se stůl viklá, možná jen postačí dotáhnout šrouby, kterými se připevňují nohy stolu.

Víte, že…?

V době antické sloužily místo stolů malé stolky postavené vedle lehátek, které se většinou používaly i jako podnosy.

Středověcí páni jako stoly používali desky na dvou nižších sloupech, které se po jídle rozebíraly.

Čtverhranný tvar stolu známe od dob renesance, kdy značný význam měl i zasedací pořádek.

Autor: PePa (text a foto)

Související k tématu