Svátek dušiček i všech svatých se blíží, na mnoha zahrádkách už hlídají dýňová strašidla a v kuchyních se vaří džemy. Naše dýně s netopýrem se některým z vás zdála na vyřezávání složitá, tak jsme zkusili jednodušší verzi, která je hotová za chvilku. K návodu a šablonce na ni přidáme i pár fotek z vyřezávání a budeme se těšit, že se nám také pochlubíte svými dýňovými výtvory ve fotogalerii Českého kutila nebo na našich facebookových stránkách.




Pokud se rozhodneme nechat dýni naležato, je možné místo odklápěcí čepice vyřezat otvor pro vkládání svíčky zezadu, jen musí jít dobře odklopit a pak zavřít zpět. Proto vyřežeme nepravidelný zubatý tvar a označíme si, kam patří (tečka na obou dílech dýně).


Odstraníme jádra (můžeme si je nasušit na semínkovou mozaiku) a vydlabeme dřeň.




Podle šablonky nakreslíme motiv: Nezapomeneme označit místa, která nesmíme proříznout. U složitějších motivů si řez nejprve naznačíme ostrým nožem nebo řezákem.


Pak jednotlivé části vyřízneme a opatrně vyklopíme.

Teď zbývá už jen najít dýni hezké místo a zapálit svíčky.
A letošní recept na džem je zde: 3/4 kg dýňové dřeně1/4 kg hrušek nakrájených nadrobno (nebo místo hrušek 1/4 kg kompotového ananasu) lžíce citronové šťávy nebo špetka kyseliny citronové400 - 500g cukru a želírovací přípravek 1:2 (nebo upravit podle typu a návodu na sáčku).
Tak dobrou chuť a hezké strašení!
Publikováno: 18. 10. 2015, Autor: Petra (text a foto)
, Profil autora: Redakce