Mazanec

Patříte k šikulkám, které i přes to, že pekárny, cukrárny i supermarkety nabízejí mazance, jidáše i několik druhů beránků hotových, nehledí na čas a raději doma na Velikonoce napečou a navaří vlastnoručně všechny ty dobroty, které ke svátkům jara patří? Je jich mnoho, ale k tradičnímu pečení náleží beránek a mazanec. A oba moučníky se někdy nepovedou, protože piškot ve formě třeba klesne a mazanec nevyskočí. Chce to zručnost i chuť trochu experimentovat. Tak si tvarování mazance vyzkoušejte třeba hned dnes „nanečisto“, aby se vám sváteční pečení opravdu vydařilo.

Mazanec

Přísady:

450 g hladké mouky, 300 g hrubé mouky, 180 g moučkového cukru, 180 g másla (Hery), 3 žloutky, 50 g mandlí, 30 g rozinek, 40 g droždí, asi 3 dl mléka, vanilkový cukr, špetka soli, vejce na pomašlování a hrst posekaných vlašských ořechů

Postup:

Postup:
Postup:

Rozdrobené droždí promíchejte s trochou cukru. Přidejte 3 lžíce vlažného mléka a 2 lžíce mouky, rozmíchejte a dejte vykynout. Máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny, přidejte prosetou mouku, vykynutý kvásek, sůl, vanilkový cukr a vlažným mlékem zadělejte tužší těsto. Přendejte je na vál a rukama zpracovávejte tak dlouho, až se těsto nelepí. Přidejte omyté a okapané rozinky, spařené, oloupané a pokrájené mandle. Zpracované těsto ponechejte v míse přikryté utěrkou na teplém místě vykynout, při kynutí je dobré těsto dvakrát promísit.

Pak vytvarujte dva bochánky a každý položte na samostatný plech natřený buďto včelím voskem, nebo vyložený papírem na pečení. Nechte je vykynout. Nakonec bochánek potřete rozšlehaným vejcem a posypejte posekanými ořechy nebo mandlemi. Ostrým nožem vrchol mělce nařízněte do tvaru kříže. Pečte ve vyhřáté troubě – nejprve krátce zprudka, aby se vytvořila kůrčička a bochánek držel tvar. Pak příkon tepla zmírněte a podle velikosti pečte asi hodinu.

Autor: Jiří Jan (text a foto)

Související k tématu