Také máte rádi lahodný čaj? V nadcházejícím podzimním období vám také určitě přijde vhod - pro chvíli relaxu, lepší náladu a pro zahřátí. Příprava metodou kung fu se používá u kvalitních vícenálevových zelených a polofermentovaných čajů – oolongů.


Kromě u nás asi nejpoužívanějšího sáčku hozeného do hrnku s horkou vodou si můžete připravit čaj tak jako v čajovně. Čajové lístky zakoupíte ve specializované prodejně čajů nebo v obchodě s čaji, kávou a kořením či v přímo v čajovně. Pak už si jen přečtěte náš návod, pozvěte přátele na kus řeči nad kouřícím šálkem, přivoňte si a… dobrou chuť.


Co budeme potřebovat?
Kung fu konvička, šálky, tácek (nebo stolek s odtokem), konvice s horkou vodou, kvalitní čaj.Postup

Vyhřejeme konvičku horkou vodou.

Nasypeme čaj (asi 5 g) a ihned přiklopíme víčko (aby neunikla vůně).

Zalijeme vodou o teplotě 95 °C u oolongů, 80– 85 °C u zelených čínských čajů, 65–75 °C u zelených japonských čajů (uvedené teploty jsou pouze orientační, záleží na typu a kvalitě čaje).

Necháme luhovat asi 20 sekund až 1 minutu.

Poté čaj slijeme do šálků.

Při přípravě dalších nálevů zvyšujeme teplotu vody a prodlužujeme délku luhování.
Publikováno: 21. 8. 2016, Autor: Urdani (text a foto)
, Profil autora: Redakce