Příprava čaje metodou kung fu

Také máte rádi lahodný čaj? V nadcházejícím podzimním období vám také určitě přijde vhod - pro chvíli relaxu, lepší náladu a pro zahřátí. Příprava metodou kung fu se používá u kvalitních vícenálevových zelených a polofermentovaných čajů – oolongů.

Příprava čaje metodou kung fu
Příprava čaje metodou kung fu
Příprava čaje metodou kung fu
Příprava čaje metodou kung fu
Příprava čaje metodou kung fu

Kromě u nás asi nejpoužívanějšího sáčku hozeného do hrnku s horkou vodou si můžete připravit čaj tak jako v čajovně. Čajové lístky zakoupíte ve specializované prodejně čajů nebo v obchodě s čaji, kávou a kořením či v přímo v čajovně. Pak už si jen přečtěte náš návod, pozvěte přátele na kus řeči nad kouřícím šálkem, přivoňte si a… dobrou chuť.

Příprava čaje metodou kung fu
Příprava čaje metodou kung fu
Příprava čaje metodou kung fu
Příprava čaje metodou kung fu

Co budeme potřebovat?

Kung fu konvička, šálky, tácek (nebo stolek s odtokem), konvice s horkou vodou, kvalitní čaj.

Postup

  • Příprava čaje metodou kung fu
    Příprava čaje metodou kung fu

    Vyhřejeme konvičku horkou vodou.

  • Příprava čaje metodou kung fu
    Příprava čaje metodou kung fu

    Nasypeme čaj (asi 5 g) a ihned přiklopíme víčko (aby neunikla vůně).

  • Příprava čaje metodou kung fu
    Příprava čaje metodou kung fu

    Zalijeme vodou o teplotě 95 °C u oolongů, 80– 85 °C u zelených čínských čajů, 65–75 °C u zelených japonských čajů (uvedené teploty jsou pouze orientační, záleží na typu a kvalitě čaje).

  • Příprava čaje metodou kung fu
    Příprava čaje metodou kung fu

    Necháme luhovat asi 20 sekund až 1 minutu.

  • Příprava čaje metodou kung fu
    Příprava čaje metodou kung fu

    Poté čaj slijeme do šálků.

  • Příprava čaje metodou kung fu
    Příprava čaje metodou kung fu

    Při přípravě dalších nálevů zvyšujeme teplotu vody a prodlužujeme délku luhování.

  • Autor: Urdani (text a foto)

    Související k tématu