reklama

Léto se chýlí ke konci. Grilujte, dokud je čas.

Letní období nám pomalu, ale jistě končí a slunečních dní bude méně a méně. Máte tedy posledních pár týdnů si na zahradě ugrilovat výtečnou „flákotu“ nebo vyzkoušet méně běžné suroviny a pokrmy, jakými jsou krevety nebo sýry.

Léto se chýlí ke konci. Grilujte, dokud je čas.

Nejčastěji Čechy na grilu připravovaným pokrmem je vepřová krkovice. Jedná se o výborné maso na gril, které nikoho neurazí, ba naopak potěší. Kombinaci krkovice s grilovanou zeleninou, křupavým chlebem a pivem nedokáže odolat prakticky žádný muž. Velmi důležitá je příprava před samotným grilováním, tedy marinování.

Maso naložené v marinádě je křehčí, vláčnější a šťavnatější. V obchodech už dnes můžete najít maso přednaložené, ale lepší je si marinádu udělat doma sám podle svých chutí a levněji. Když se budete držet základních zásad, žádný recept ani nepotřebujete. Každý má totiž jiné chutě a záleží jen na vás, jak si marinádu ochutíte.

Par tipů na grilování
Par tipů na grilování

Základem je olej, který zesiluje chuť přidaného koření. Z koření můžete použít pepř, sladkou papriku, provensálské koření nebo vaše oblíbené bylinky ze zahrádky. Sůl je nejlepší přidat až při grilování nebo na talíři. Sůl totiž vytahuje vodu a po upečení může být maso suché. Při porcování masa použijte Fiskars nůž a vidlici z řady Functional Form+, které vám zaručí přesný a snadný řez.

Nože Functional Form+ jsou dokonale vyvážené a umožňují snadné a přesné krájení. Porcovací vidlice Functional Form+ je skvělým doprovodem kuchařského nože. Je ideální pomocník k servírování masa a ryb.
Nože Functional Form+ jsou dokonale vyvážené a umožňují snadné a přesné krájení. Porcovací vidlice Functional Form+ je skvělým doprovodem kuchařského nože. Je ideální pomocník k servírování masa a ryb.

Své chuťové buňky však můžete na závěr grilovací sezóny také překvapit. Například krevetami nebo tradičním kyperským sýrem halloumi, který se na grilu nerozpadá a není ho ani potřeba balit do alobalu. Je to můj velmi oblíbený sýr. Má velmi příjemně slanou chuť a na grilu s ním není práce. Podobně snadno si můžete připravit i krevety, které pro jejich výraznou a typickou chuť není potřeba nijak zvlášť kořenit nebo připravovat. K sýrům i rybám se jako příloha výborně hodí saláty, při jejichž přípravě můžete použít grilovanou zeleninu, olivy a olivový olej.

Par tipů na grilování
Par tipů na grilování

SmoothCooking: Salát se sýrem halloumi

Ingredience:

  • Červená cibule
  • Paprika
  • Černé olivy
  • Sýr Halloumi
  • Salátová okurka
  • Olivový olej

Postup:

1. Všechny ingredience nakrájíme, vložíme do mísy a zamícháme.2. Osolíme, opepříme, přidáme olivový olej a tymián.3. Nakrájený sýr opečeme z každé strany 3 minuty a poté přidáme už k připravenému salátku.

SmoothCooking: Salát se sýrem halloumi
SmoothCooking: Salát se sýrem halloumi

SmoothCooking: Cuketovo-lilková bruscetta

Ingredience:

  • 3 střední cukety
  • 1 lilek
  • citronová kůra ze čtvrtky citronu
  • trocha citronové šťávy
  • snítek plocholisté petržele
  • 1-2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • v případě zájmu chilli

Postup:

1. Nejprve si rozkrojíme cuketu i lilek na půl, pokapeme olivovým olejem a opečeme do měkka.2. Poté si cuketu i lilek nakrájíme na drobné kostičky a vložíme do mísy.3. Přidáme pokrájenou plocholistou petržel. Nastrouháme si citronovou kůru a přidáme ji tam také.4. Zakápneme trochou citronové šťávy a přidáme prolisovaný česnek.5. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme a podáváme s opečeným plátkem pečiva.

Tento recept je vhodný jak do trouby, tak na gril. Mnoho dalších receptů naleznete na webu www.smoothcooking.cz. Obzvlášť si nenechte ujít recepty na ovocně-zeleninové smoothie.

Lis na česnek značky Fiskars je kvalitním pomocníkem při přípravě jakéhokoliv chutného pokrmu.
Lis na česnek značky Fiskars je kvalitním pomocníkem při přípravě jakéhokoliv chutného pokrmu.

Grilování krevet

Krevety patří k nejčastěji grilovaným mořským plodům. Jsou u nás dobře dostupné a jejich příprava není nijak náročná. Aby nebyly krevety suché a tuhé, uložte je po rozmrazení na 30 minut do chladničky namočené ve slané vodě. Na 1 litr vody přidejte 2 lžíce mořské soli. Grilování krevet je velmi rychlé a jednoduché. Grilují se přímo nad mírným ohněm 4 až 6 minut.

Kuchyňské kleště Fiskars vám poskytnou jistý úchop a flexibilitu při grilování
Kuchyňské kleště Fiskars vám poskytnou jistý úchop a flexibilitu při grilování

Grilování zeleniny – tipy jak na to

Aby zelenina zůstala křehká a nevysychala, potíráme ji před i během grilování olivovým či jiným rostlinným olejem, případně marinádou. Grilujeme na vyšší, ale nikoliv na maximální teplotu, nebo necháme rozžhavené uhlí asi 30 minut dohořívat a teprve pak na rošt zeleninu položíme. Proužky zeleniny pokládáme na mřížku příčně, aby nepropadly. Zeleninu obracíme dlouhými kleštěmi buď v polovině grilování, nebo hned poté, co změkne a objeví se na ní tmavé proužky. Doba grilování záleží na druhu a velikosti nakrájené zeleniny i na typu grilu. Platí, že je hotová ve chvíli, kdy ji lze snadno propíchnout vidličkou.

Publikováno: 21. 9. 2016, Autor: Fiskars (text a foto) , Profil autora: Redakce