Každá země má své unikátní vánoční zvyky a tradice, které se utvářely několik století. Například ve Finsku, kde má své kořeny i společnost Fiskars, je na vánočním stole místo kapra losos a místo hvězdičky v jablku se hledá mandle v nákypu. Vyzkoušejte během svátků nové recepty na chutné cukroví i finskou obdobu bramborového salátu.
Finská oslava vánočních svátků je relativně podobná té české, dokonce se ve Finsku na rozdíl od většiny zemí slaví již 24. prosince, stejně jako v České republice. Tradiční finský Štědrý den začíná rýžovým nákypem s cukrem, skořicí a studeným mlékem. V nákypu je zapečená mandle. Ten, kdo mandli najde, půjde další rok k oltáři.
Po snídani je čas na zdobení stromečku, při kterém se popíjí „glögi“, což je nápoj velmi podobný našemu svařenému vínu. Odpoledne Finové vyrazí na hřbitov zapálit svíčky na hrobech a najdou si čas také na saunování. Poté již usednou k vánočnímu stolu. Na něm tradičně najdete sledě a lososa, šunku, zeleninový salát Rosolli, mrkev s tuřínem, ale i chleba a dezert ze švestek.
Ať už se rozhodnete při Štědrovečerní večeři inspirovat Finskem a rodině naservírujete lososa či sledě, nebo zůstanete u tradičního českého kapra, určitě při zpracování ryb oceníte zoubkované nůžky Fiskars, se kterými snadno odstraníte šupiny nebo také pinzetu na rybí kosti od Fiskars.


Salát Rosolli
Suroviny:
- 3-4 nakládané řepy
- 2-3 vařené mrkve
- 3-4 vařené brambory
- 2 střední cibule
- 1-2 jablka
- 2 filé ze sledě
- 2 nakládané okurky
- 2 natvrdo vařená vejce (na ozdobu salátu)
- 1 dcl smetany
- 1 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce šťávy z řepy
Vše nakrájejte na malé kostičky, asi 0,5 cm (kromě vajíček, které se používají pouze na ozdobu). Na krájení zeleniny je ideální kuchařský nůž Fiskars 20 cm z řady Functional Form. (Při krájení můžete použít také prkénko s deskou ze stejné řady – díky plastové desce se nemusíte obávat, že vám červená řepa prkénko obarví.) Smíchejte vše dohromady a přilijte omáčku. Na ozdobu přidejte rozpůlená vařená vejce.

Po večeři přichází nejočekávanější chvíle večera a tou je příchod Joulupukki, který ve Finsku naděluje dárky, podobně jako u nás Ježíšek. Ve Finsku však nepřichází tajně a neohlašuje svou návštěvu zvukem zvonečku, nýbrž přichází do domácnosti s otázkou, zda jsou v domě nějaké hodné děti. Takový systém by se možná zamlouval i některým rodičům v Čechách.
Vánoční hvězdičky

Ingredience:
- 250 g másla
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g hladké mouky
- 1 - 2 vaječné žloutky
- švestková nebo meruňková povidla nebo švestková či meruňková náplň (viz níže).
- švestková náplň:
- 100 ml vypeckovaných švestek/meruněk
- 100 ml vody
- 50 ml cukru
- (skořice)
- (vanilkový nebo skořicový cukr)
Příprava švestkové náplně
Švestková nebo meruňková náplň musí být připravena den předem. Důkladně omyté ovoce dáme na pánev a smícháme s cukrem a vodou. Ovoce propícháme vidličkou.
Za stálého míchání přivedeme k varu, pak ztlumíme. Pánev přikryjeme a necháme vařit dalších 15 až 20 minut, dokud ovoce nezměkne. Směs občas promícháme, aby se nepřipálila či nepřichytila k pánvi. Na konci vaření by ovoce mělo být téměř rozvařené.
Vzniklou směs rozmixujeme ručním mixérem. Jestliže máte rádi jemné pyré, náplň pak ještě přepasírujte přes jemné sítko. Horký džem naplňte do sklenic, ty pevně uzavřete a sterilujte horkou vodou. Hotový džem skladujte v chladu.
Příprava těsta
Máslo necháme ohřát na pokojovou teplotu, pak jej smícháme s tvarohem a utřeme do hladka. Přidáme mouku a jemně promícháme. Vše mícháme, dokud se suroviny nespojí, poté těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce ztuhnout.
Tvarování hvězdiček
Těsto položíme na pomoučený pergamenový papír, poprášíme jej zlehka moukou a zakryjeme druhým pergamenovým papírem. Těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm. Fiskars vyvinul váleček na těsto s nepřilnavým povrchem, který zamezuje „přilepení“ těsta, a také s ergonomickými rukojetěmi. Vyzkoušejte, jak snadná je práce s těstem díky této novince!

Jakmile jsme vyváleli, ořízneme okraje těsta a pomocí kolečkového kráječe z těsta vytvoříme čtverečky, asi 8 x 8 cm. Každý roh čtverce rozřízneme na dvě části směrem ke středu. Do středu každého čtverce dáme jednu lžíci připraveného džemu. Každý cíp čtverce pak ohneme směrem dovnitř a pevně přitiskneme. Pokud cípy nedrží ohnuté, zkusíme je trochu navlhčit vodou, budou pak lépe držet.

Pečení hvězdiček
Pergamenový papír s hvězdičkami přesuneme na plech a ten dáme cca na 15 až 30 minut do chladu. Mezitím si rozehřejeme troubu na 225 °C. Hvězdičky potřeme žloutkem pomocí mašlovačky (Fiskars vyrábí skvělou, dobře omyvatelnou silikonovou mašlovačku) a vložíme do trouby. Pečeme 10 – 15 minut, dokud pečivo nezezlátne. Pečivo nechte vychladnout a podávejte s kávou či čajem.

Publikováno: 17. 12. 2016, Autor: Fiskars (text a foto)
, Profil autora: Redakce