Až už zvolíte jakoukoliv barvu, všechny nové mikrovlnné trouby Whirlpool MAX Chocolate nabídnou oblíbené funkce 3D distribuce mikrovln, gril a kombinovaný gril, Crisp nebo Jet Defrost a speciální programy pro tu nejlepší práci s čokoládou. Díky nim můžete snadno rozpouštět čokoládu, připravovat horký nápoj nebo čokoládový krém a pečivo. Trouba má jednoduché elektronické ovládání a speciální design se zaoblenou zadní stranou, a proto se dobře hodí i tam, kde není místa nazbyt.

KOKOSOVÉ TARTALETKY

Na 40 ks:
- 250 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 2-3 žloutky (podle velikosti)
- 2 g soli
- 500 g hladké mouky
Změklé máslo zpracujte s cukrem, špetkou soli a žloutky ručně nebo pomocí mixéru na nízkou rychlost. Vzniklé tuhé těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte odpočívat v chladničce do druhého dne. Vychlazené těsto rozválejte na 3 mm tenký plát. Vykrojte cukrářským tvořítkem kolečka a vložte je do silikonových formiček, abyste vytvořili tvar malých tartaletek. Formičky vyskládejte na Crisp talíř a pečte 3 minuty pomocí funkce Crisp. Můžete také použít hotové cukrářské košíčky na tartaletky.
- 500 g bílé čokolády
- 300 ml smetany ke šlehání 33 %
- 160 g kokosového mléka
- 100 g jemně mletého kokosu
- Čerstvé maliny na ozdobu
- 200 – 250 smetany ke šlehání 33 %
300 ml (nenašlehané) smetany smíchejte s kokosovým mlékem a nahřejte v mikrovlnné troubě pomocí programu Čokoláda, recept číslo 5, po dobu asi 2,5 minuty (do prvního pípnutí) na teplotu asi 50 °C. Čokoládu nalámejte na kousky, vložte do speciální misky z příslušenství a rozpusťte v mikrovlnné troubě pomocí programu Čokoláda, recept číslo 2, po dobu asi 10 minut, dokud se zcela nerozpustí. Potom postupně přilévejte nahřátou směs smetany s kokosovým mlékem do rozpuštěné čokolády a pomocí gumové stěrky vytvořte emulzi, kterou ještě rozmixujte ponorným mixérem. Pak vmíchejte kokos, směs přikryjte potravinářskou fólii a nechte v lednici 48 hod odležet. Poté do odleželé směsi vlijte duhou část smetany a vše vyšlehejte v mixéru nástavcem na šlehání smetany. Košíčky plňte pomocí cukrářského sáčku a ozdobte je čerstvou malinou. Tartaletky můžete skladovat v chladničce jeden den.
ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE

Na 40 lanýžů
- 200 ml smetany 33 %
- 100 g másla
- 20-40 g medu
- 550 g mléčné čokolády
- 50 ml whisky
- 20 g hořkého kakaa na obalení

Smíchejte smetanu s máslem (obojí o pokojové teplotě) a nahřejte ji v mikrovlnné troubě pomocí programu Čokoláda, recept číslo 5, po dobu asi 2,5 minuty (do prvního pípnutí) na teplotu asi 50 °C. Po vyjmutí z trouby přidejte med a nechte zchladit asi na 40 °C. Čokoládu nalámejte na kousky, vložte do speciální misky z příslušenství a rozpusťte v mikrovlnné troubě pomocí programu Čokoláda, recept číslo 2, po dobu asi 10 minut, dokud se zcela nerozpustí. Poté do rozpuštěné čokolády postupně přilévejte nahřátou směs a pomocí gumové stěrky vytvořte emulzi. Na závěr vmíchejte whisky. Přikryjte fólií a nechte do druhého dne ztuhnout.
Whirlpool doporučuje:
Lanýže nedávejte do chladničky, měly by se uchovávat na tmavém místě s teplotou 15-18°C. Na světle mají totiž sklon oxidovat. Rozpouštění čokolády v mikrovlnné troubě představuje výborný způsob jak pro chuť, tak pro konzistenci konečného výsledku – oproti metodě vodní lázně, při které se může do čokolády dostat vlhkost. Pro dokonalý výsledek ozdobte lanýže čokoládovými hoblinkami nebo ústřižkem jedlého plátkového zlata.
ČOKOLÁDOVÝ VÁNOČNÍ NÁPOJ

Na 2 porce:
- 0,5 l čerstvého plnotučného mléka (ne trvanlivé)
- 50 ml Amaretta
- 60 g marcipánu
- 85 g hořké 70% čokolády
Do speciální misky z příslušenství vlijte mléko a Amaretto a vložte nalámaný marcipán. Směs prohřejte v mikrovlnné troubě pomocí programu Čokoláda, recept číslo 3, po dobu asi 7 minut. Po vyjmutí promixujte ponorným mixérem a ihned podávejte.
Whirlpool doporučuje:
Tmavá 70% čokoláda je pro tento recept ideální. Díky ní je nápoj trošičku hořký a tvoří vynikající kontrast s hořkosladkou ovocnou chutí a mandlovou vůní Amaretta. Jak poznáte, že je čokoláda kvalitní? Podle procenta obsahu kakaa v kakaovém másle, což je klíčový faktor pro určení intenzity čokoládové chuti. Čokoláda se považuje za kvalitní, pokud obsahuje alespoň 70 % kakaa. Tak vysoké procento kakaa vyžaduje nejen velmi kvalitní kakaové boby, ale také bohaté zkušenosti s jejich výběrem, mixováním, pražením, přepravou a temperováním. Tajemství totiž tkví v každé z těchto fází výrobního procesu čokolády.
Publikováno: 20. 12. 2016, Autor: Whirlpool (text a foto)
, Profil autora: Redakce