reklama

Proměna panelákového bytu 3+1, díl první

Panelový tři plus jedna získali manželé Petrovi v pravou chvíli. Se dvěma kluky, rostoucími jako z vody, jim už začínalo být v dvougarsonce o velikosti okolo čtyřiceti metrů opravdu těsno. Po dlouhém hledání se nakonec podařilo sehnat větší byt. Na to, jak si poradili s jeho úpravami, se podíváme.

Panelákový byt projde důkladnou proměnou (Zdroj: PePa)

Výhrou bylo to, že se jednalo o to samé sídliště, na kterém sami bydleli, jen o pár ulic dál. Nebylo proto nutné klukům měnit školu a školku. Stěhování nablízko bylo snazší, pomohli kamarádi a rodina. Z menšího do většího se stěhuje vždycky lépe, konečně měli oni i kluci po několika letech každý své soukromí a paní dost prostoru pro realizaci svých představ o rodinném bydlení.

Propojením kuchyně s obývákem získáme velkorysý prostor
Propojením kuchyně s obývákem získáme velkorysý prostor (Zdroj: PePa)

V první řadě se rozhodli podle současných trendů (i podle toho, co se jim líbilo u známých) spojit úzkou panelákovou kuchyň s obývákem. Díky tomu, že zeď nebyla nosná, ale pouze příčka, nenastal problém s povolením na její odstranění. Pana Petra překvapilo jediné – kolik pytlů suti zůstalo z jedné tenké příčky. Nakonec jich napočítal na třicet a pro jejich odvoz bylo nutné objednat malý kontejner.

Po pečlivém zvážení se s úpravami bytu začalo nejprve v kuchyni. Jde o společný prostor celé rodiny, a tak jej chtěli mít jako hlavní obytnou část co nejdříve hotový. Pan Petr je manuálně velmi zručný, proto nejen kvůli úsporám, ale i pro chuť vyzkoušet si co zvládne, dělal většinu úprav v bytě sám. S něčím pomohl tchán, s dalším kamarádi. Jedině na novou elektriku v kuchyni a posun trubek vodoinstalace si pozval odborníky. Obývák byl spojen s kuchyní kvůli vzdušnosti a pro otevření prostoru.

Renovace a zvětšení kuchyně

Starší paneláková linka byla, co se týká spodních skříněk, v pořádku. Potřebovala pouze prodloužit a opatřit novou pracovní deskou. Po odstranění starých poškozených dvířek tak dostala kuchyň jiný kabát v podobě nejen nových dvířek, ale i čel k zásuvkám. Výměnu potřebovaly i horní skříňky. Pan Petr si proto ve dřevoprodejně nechal nařezat desky z bílého lamina a vyrobil si je sám.

Spodní skříňky kuchyně dostaly nový kabátek
Spodní skříňky kuchyně dostaly nový kabátek (Zdroj: PePa)
Byla potřeba výměna kuchyňské pracovní desky
Byla potřeba výměna kuchyňské pracovní desky (Zdroj: PePa)

Protože původní kuchyňské skříňky měly typizované rozměry, bylo možné si nová dvířka vybrat v typovém katalogu výrobce dvířek. Po povolení šroubků odstraníme stará čílka a kuchyňská dvířka

Je třeba odmontovat stará čela zásuvek
Je třeba odmontovat stará čela zásuvek (Zdroj: PePa)
Nová čela se jednoduše našroubují
Nová čela se jednoduše našroubují (Zdroj: PePa)

Stará čílka a dvířka nahradí nová ve stejném rozměru, připevnit je tedy můžeme shodnými šrouby, pouze úchyty si vybereme nové. Při připevňování kontrolujeme, zda jsou spáry mezi jednotlivými čílky shodné.

Nová čela musejí být ve stejném rozměru jako ta stará
Nová čela musejí být ve stejném rozměru jako ta stará (Zdroj: PePa)
Při montáži je třeba dodržet stejné rozestupy
Při montáži je třeba dodržet stejné rozestupy (Zdroj: PePa)

Digestoř

Do skřínky připravené na digestoř a do sousední skřínky u stěny vyřízneme otvory pro odvod páry. Do připravené skřínky vložíme digestoř, kterou pomocí přiložených šroubků pevně zafixujeme. Nakonec flexihadicí nebo pevným připojením napojíme digestoř na odvětrání

Digestoř vyžaduje speciální skříňku s bočním otvorem pro hadici
Digestoř vyžaduje speciální skříňku s bočním otvorem pro hadici (Zdroj: PePa)
Digestoř se jednoduše vloží do otvoru a přišroubuje se
Digestoř se jednoduše vloží do otvoru a přišroubuje se (Zdroj: PePa)

Pro zlepšení přístupu ke sporáku vyrobil pan Petr na začátek kuchyně 30 cm úzkou skříňku. Tak je ke sporáku pohodlný přístup z obou stran. Stejná úprava se dotkla i horních skříněk a nově instalované digestoře, kterou bylo nutné posunout a tím pádem prodloužit její odvod.

Pak se připojí flexihadice pro odvod páry do odvětrávání
Pak se připojí flexihadice pro odvod páry do odvětrávání (Zdroj: PePa)

Prodloužit přívod však bylo nutné i u sporáku. Původní trubky, které zasahovaly svojí výškou nad úroveň kuchyňské desky a nedělaly tak v kuchyni moc „parády“, bylo nutné dát níž. Z nich je pak plynový sporák napojen pružnými hadicovými přívody.

Je třeba prodloužit přívody ke sporáku
Je třeba prodloužit přívody ke sporáku (Zdroj: PePa)
Nový kuchyňský sporák je připojen pružnými hadicovými přívody
Nový kuchyňský sporák je připojen pružnými hadicovými přívody (Zdroj: PePa)

Pod novou delší pracovní deskou se našlo místo i na myčku Aby hmota spodních skříněk nekončila bokem myčky a zároveň byla pracovní deska podepřena, bylo nutné vyrobit úzkou otevřenou polici se zaoblenými konci, která sestavu skříněk elegantně zakončuje. Stejná police je vyrobena i k horním skříňkám, aby celkový vzhled kuchyně byl harmonický.

Linka je zakončena otevřenými zaoblenými policemi
Linka je zakončena otevřenými zaoblenými policemi (Zdroj: PePa)

Nový kuchyňský pult

Pro zvětšení pracovní plochy a vymezení kuchyňské části vyrostl na místě původní stěny zvýšený pult. Zdilo se z pórobetonu, protože je lehký a snadno se s ním pracuje. Tvar pultu a jeho horní plochy, vytvořené z kuchyňské desky, kopíruje i materiálem podvěšená rampa se zapuštěným halogenovým osvětlením.

Vnitřní stěny pultu jsou obloženy malým formátem obkladaček. Stejně tak pruh pod kuchyňskou linkou. Pod kuchyň přibylo nové ploché osvětlení a na stěnu závěsný systém. Ranní kávu si mohou manželé vychutnat na barových stoličkách u pultu, k obědu se celá rodina sejde u jídelního stolu.

Vznikl tak praktický bar
Vznikl tak praktický bar (Zdroj: PePa)

Vzdušný otevřený prostor prosvětlují nejenom světlé pastelové tóny na stěnách, ale i prosklená meziokenní vložka. V celé kuchyňské části a v prostoru pod jídelním stolem je položena diagonálně velkoformátová dlažba. Její roh pak zasahuje jako zajímavé propojení i do zbylé části obývacího pokoje, kde je na zemi použit koberec.

Lednice ve dveřích

Největší a nejobjemnějším kusem v kuchyni je lednice. Nebylo ji kam umístit tak, aby nepřekážela a nebrala světlo. Díky chytrému nápadu se našlo místo i pro ni. Původní vchod z předsíně do kuchyně posloužil jako prostor pro vybudování výklenku na lednici. Ten pan Petr vytvořil pomocí kovových profilů a sádrokartonu.

Prostor nepotřebných dveří se dá prakticky využít
Prostor nepotřebných dveří se dá prakticky využít (Zdroj: PePa)
Je zde vhodný prostor pro umístění lednice
Je zde vhodný prostor pro umístění lednice (Zdroj: PePa)

Úložný prostor v předsíni

I když byl nový byt o mnoho větší nežli původní garsonka, s vědomím, že úložného prostoru, především na sezónní věci, není nikdy dost, zopakovali majitelé osvědčený nápad z malého bytu a v úzké dlouhé chodbě snížili strop. Na lišty přišroubované k protilehlým stěnám postačilo položit palubky nebo dřevotřískové desky.

Vznikly důmyslné úložné prostory
Vznikly důmyslné úložné prostory (Zdroj: PePa)

Kolo ve skříni

Nika na lednici z druhé strany přiléhá na kovové opláštění panelového jádra. To pan Petr sundal a vyšetřil tak další cenné centimetry. Díky tomu bylo možné do skříně mimo oblečení umístit i kolo. Třídílné posuvné dveře, které neubírají v malé předsíni místo, jsou opět dílem pána domu. Místo původních dveří do kuchyně se podařilo na zadní straně opláštění lednice najít místo ještě na věšák na oblečení.

Kolo je umístěno do vysoké skříně
Kolo je umístěno do vysoké skříně (Zdroj: PePa)

Na jeden byt je to tipů spousta a proto se můžete těšit na další nápady, které vám přineseme v dalším dílu. To se podíváme do dětského pokoje, do ložnice využívané také jako pracovna, na šatnu a vylepšení koupelny.

Zdroj informací: autoři článku

Publikováno: před týdnem, Autor: PePa (text a foto) , Profil autora: Redakce