Ke klasickým způsobům zdobení vajíček a kraslic nepochybně patří vosková batika, vyškrabování nebo lepení ornamentů ze slámy. Několik fotografií pro inspiraci si prohlédněte v dnešním tipu, na další se podívejte v naší fotogalerii.
Zdobení vyfouklých obarvených vajec vyškrabáváním vyžaduje opatrnost. Jehlou nebo špendlíkem vyškrabáváme do barvy jemné ornamenty nebo obrázky tak, abychom skořápku neporušili. Pokud je vrstva barvy silná, můžeme si pomoci tak, že špičku jehly namočíme v octě.
Na obarvené vejce můžeme nalepovat ornamenty sestavené z malých kousků slámy. Slámu si připravíme tak, že ji po délce rozřízneme ostrým nožem. Potom ji namočíme a opatrně vyžehlíme přes papír. Ze stébel vystřihujeme různé tvary, ty lepíme na vajíčko lepidlem. Lepidlo můžeme nanášet tenkým štětečkem. Jednotlivé kousky slámy, které přilepíme, přimáčkneme měkkým hadříkem. Na usnadnění práce můžeme použít pinzetu, líp se trefíme na vybrané místo.
Technika z Podřipska
Vloni jsme na velikonoční výstavě vyfotili techniku, která je prý typická pro oblast Podřipska. Třeba vás taky nalákáme, abyste si to vyzkoušeli.
Na zdobení je potřeba sehnat tzv. „duši“ z jezerní sítiny (juncus), což je dužnatá tráva rostoucí ve vlhčích oblastech a kolem mokřin, disperzní lepidlo, vyfouklá vejce, šikovné prsty a trpělivost.
Pomocí disperzního lepidla (např. Herkules) nalepujeme na vyfouklá vejce proužky vyloupané a lehce naschlé dužiny z trávy. Mezi proužky trávy můžeme nalepit tenkou stužku nebo malinká srdíčka či kolečka z jemné plsti.
Měkkou dužinu lepíme v proužcích, vlnovkách i složitějších ornamentech těsně vedle sebe. Dírkami ve vajíčku provlékneme tenkou stužku na zavěšení nebo na mašličku. Dámám, které tuto techniku na výstavě předváděly, ruce jen hrály a na misce přibývala zdobená vejce, jedno hezčí než druhé.
Pokud vás tradice velikonočního zdobení vajec zajímají, udělejte si někdy výlet do obce Libotenice do Galerie kraslic.
A jak zdobíte vejce vy? Pochlubte se nám i ostatním čtenářům na Facebooku Českého Kutila, budeme se těšit.
Publikováno: 9. 4. 2017, Autor: PePa (text a foto), Profil autora: Redakce