Whirlpool radí: Jak skladovat a šetřit potravinami I.

Vyhazování potravin je jedním z nejsmutnějších paradoxů naší doby. Podle zprávy Organizace pro výživu a zemědělství při OSN (FAO) * se v celosvětovém měřítku vyhodí více než jedna třetina veškeré produkce. Několik užitečných tipů, jak s jídlem lépe hospodařit v každé domácnosti, přináší společnosti Whirlpool, která dlouhodobě usiluje o změnu tohoto stavu například vývojem nových technologií umožňujících delší uchování čerstvosti potravin.

Whirlpool radí: Jak skladovat a šetřit potravinami I.

*Na základě studií uskutečněných od srpna 2010 do ledna 2011 Švédským ústavem pro potraviny a biotechnologie.

1. Vše začíná nákupem

Základním pravidlem racionálního nakupování je nechodit do obchodu hladový a vyhýbat se impulzivním nákupům. Před odchodem z domácnosti se podívejte, co v chladničce vlastně máte a co přesně je potřeba dokoupit. Kromě supermarketů se snažte nakupovat i na místních farmářských trzích nebo si najděte v okolí bydliště konkrétního farmáře, který prodává přímo zákazníkům. Tím získáte čerstvější suroviny s delší dobou skladování.

1. Vše začíná nákupem
1. Vše začíná nákupem
1. Vše začíná nákupem
1. Vše začíná nákupem

2. Čtěte informace na obalech

Značení potravin může být někdy matoucí, ale když se je naučíte správně číst, můžete se vyhnout zbytečnému vyhazování jídla. Kromě informací o složení produktu se na obalech uvádí konečné datum spotřeby, které je dvojího druhu: „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“.V prvním případě, tedy „spotřebujte do“, jde o skutečné datum konce trvanlivosti, které se odkazuje na konec uchovatelnosti daného produktu. Po tomto datu zboží nekupujte ani nekonzumujte. Takové značení bylo zákonem určeno pro vybrané kategorie produktů, například pro mléko nebo maso.Ve druhém případě, tedy „minimální trvanlivost do“, jde o ideální období spotřeby, přičemž datum není konečné, ale obecně informuje o tom, v jaké lhůtě byste měli daný výrobek spotřebovat. Potravina v tomto obalu může být i po datu minimální trvanlivosti stále v pořádku, a proto byste se při rozhodování o tom, zda ji vyhodit, měli přesvědčit o jejím skutečném stavu.

2. Čtěte informace na obalech
2. Čtěte informace na obalech

3. Tipy pro efektivní uchování v chladničce

K dokonalému skladování je třeba zachovat konstantní teplotu (přibližně 4 °C) a vhodnou úroveň vlhkosti (70 až 85 %) v celém prostoru chladničky, ideálně pak s možností umístit suroviny, které vyžadují odlišnou teplotu, do separátní části.Ideální teploty pro vybrané skupiny potravin:

  • Maso a ryby: přibližně 0 °C
  • Ovoce a zelenina (bobuloviny, zelí, listová zelenina): 2 °C
  • Mléčné výrobky: přibližně 4 °C
  • Tropické ovoce (ananas, mango apod.): 8 až 10 °C
3. Tipy pro efektivní uchování v chladničce
3. Tipy pro efektivní uchování v chladničce
3. Tipy pro efektivní uchování v chladničce
3. Tipy pro efektivní uchování v chladničce

  • Mléčné výrobky a vejce se zpravidla ukládají do přihrádek ve dveřích, kde snadno zkontrolujete data spotřeby. Nezapomeňte, že mléčné výrobky byste neměli skladovat hned vedle masa nebo ryb, protože snadno pohlcují zápach.
  • Maso, ryby a drůbež umístíte do nejnižší přihrádky, a to na misce obalené přilnavou fólií nebo ve vzduchotěsném obalu. Čerstvé ryby je vhodné očistit, vykuchat, vykostit, nakrájet a poté uchovat v chladu.
3. Tipy pro efektivní uchování v chladničce
3. Tipy pro efektivní uchování v chladničce

TIP:

Pro uchování čerstvých potravin, jako jsou ryby a maso, je u chladniček Whirlpool k dispozici speciální nízkoteplotní zásuvka Activ0°. Ta je vybavena ventilátorem, jenž do ní vhání chladný vzduch z výparníku. Systém Multiflow zajišťuje jeho rovnoměrný rozvod a speciální senzory pak proud vzduchu regulují tak, aby se v zásuvce udržovala teplota okolo 0 °C. V případě, že chcete prostor využít k uskladnění jiných potravin se standardními nároky na teplotu, lze systém jednoduše vypnout.

TIP:
TIP:
TIP:
TIP:

Důležité je také potraviny rotovat: dbejte na to, abyste nově zakoupené produkty ukládali za jídlo, které máte již delší dobu. Zbytky patří vždy dopředu, ideálně umístěné ve vzduchotěsných skleněných nádobách. Jídlo je dobré označovat, například jasně popsat, co bude již brzy prošlé a mělo by se co nejdříve spotřebovat.

Nikdy do chladničky neukládejte nic horkého. Tím zvýšíte teplotu v celém prostoru, vystupňujete kondenzaci a můžete způsobit vznik plísní.Nakonec pamatujte i na to, abyste chladničku nepřeplňovali: produkty by neměly být skladovány přímo u stěn, aby chladný vzduch mohl kolem jídla lépe cirkulovat.

TIP:
TIP:

TIP:

Chladničky Whirlpool s funkcí 6. smysl FreshControl odhalí i ty nejmenší teplotní výkyvy a upraví činnost kompresoru tak, aby byla co nejrychleji obnovena optimální teplota. Trvanlivost potravin se tak prodlužuje až o 25 %.

Autor: Whirlpool (text a foto)

Související k tématu