reklama

Podzimní úroda a rychlý tip na zpracování

Dýně, švestky a hrušky - co mají společného? Spoustu věcí, jako například že dozrávají na podzim, najdete je v mnoha zahradách, mají spoustu vitamínů a také se z nich dělá marmeláda.

Podzimní úroda a rychlý tip na zpracování

Kromě buchet, koláčů a povidel a samozřejmě dýňových strašáků a hruškových křížal jsem se rozhodla vyzkoušet i recept od pratety. Bude to premiéra v naší kuchyni, ale z dětství se pamatuji, že nám tahle marmeláda moc chutnala. Pokud máte na zahradě také bohatou úrodu dýní a přemýšlíte, co kromě tradičních zavařenin udělat, vyzkoušejte ji také.

Tohle bude pořádný bubák a spousta dužiny na zpracování.
Tohle bude pořádný bubák a spousta dužiny na zpracování.
Podle druhu hrušky zpracujte se slupkou nebo bez.
Podle druhu hrušky zpracujte se slupkou nebo bez.

Recept je jednoduchý:

Dužina dýně bez pecek se smíchá s vypeckovanými švestkami a hruškami nakrájenými na kousky (můžete je nechat se slupkou i bez, podle toho, zda máte rádi v marmeládě kousky).

Poměr jednotlivých složek je 2 díly švestek, jeden díl dýně a jeden díl hrušek, ale určitě by to šlo i jinak. Pokud by převažovaly dýně, je dobré přidat jablka nebo jablečný pektin. Pak cukr – podle toho, jak jsou hrušky a švestky sladké, 1/5 – 1/3 váhy ovoce a vařit a míchat, dokud marmeláda nezhoustne tak, že se za vařečkou dělají cestičky.

Pokud používáte želírovací cukr a děláte marmeládu v domácí pekárně, zachovejte poměr cukru a ovoce podle doporučení výrobce. Nezapomeňte přidat trošku kyseliny citronové a do hotové marmelády můžete dát lžíci rumu na ovonění. Pak už jen zbývá popřát dobrou chuť!

Většina skončí v buchtách a povidlech, kdyby zbylo, bude slivovice.
Většina skončí v buchtách a povidlech, kdyby zbylo, bude slivovice.
Při vyřezávání strašidel dužinu nevyhazujte.
Při vyřezávání strašidel dužinu nevyhazujte.

A co vy, máte taky v zásobě recept na netradiční marmeládu nebo jinou podzimní specialitu? Pochlubte se nám, rádi se podělíme i s ostatními čtenáři.

A už můžete přemýšlet, jaké bubáky vyrobíte letos.Barevná úrodaBubák i dekorace

Publikováno: 8. 10. 2017, Autor: Petra, HobbyPRstudio (text a foto), Profil autora: Redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Dýňovo-mandarinkový džem

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Dýně je zelenina, ze které se dá vyčarovat nejedno dobré jídlo. Skvělý kuchař a lektor pan Luboš Rychlavský nám ukáže, jak si doma připravit skvělou marmeládu z dýně.