Pečící troubu najdete v téměř každé kuchyni. Může být volně stojící či vestavěná nebo malá přenosná. Může být elektrická, mikrovlnná, plynová či parní. Může být doplněna varnou deskou s indukcí či elektrickými nebo plynovými plotýnkami. Na výběr je toho pro jednoho člověka víc než dost. Jak se tedy orientovat?
Při porovnávání trub se kromě velikosti spotřebiče, příjemného designu a spotřeby zaměřte i na vybavenost moderními funkcemi a pokročilými technologiemi. Nepodceňujte ani snadnost ovládání. Užitečná je také úprava vnějšího nerezového povrchu proti otiskům prstů, poškrábání či změnám barevnosti. Nezapomeňte ani na snadné čištění vnitřku trouby – námahu a hodně času vám ušetří např. pyrolytické čištění, čištění parou nebo povrchová úprava vnitřku trouby se samočisticí funkcí. Pokud patříte k rostoucí skupině domácností, kterým opravdu záleží na zdravé přípravě pokrmů s minimem tuku, zvažte pořízení parní trouby – ty opravdu špičkové dovedou nejen vařit v páře, ale i péct do křupava, ohřívat nebo šetrně rozmrazovat, takže jsou takovými mistry kuchyňského víceboje.

Rozměry pečicí trouby a vnitřní objem trouby
Vnitřní objem by měl být přímo úměrný nejen počtu členů domácnosti, ale i jejím zvyklostem. Menší, tzv. kompaktní trouby s výškou asi 45 cm a vnitřním objemem 40-70 l zpravidla plně postačí malým domácnostem a bývají pro ně ekonomičtější – rychleji a „levněji” se ohřejí na požadovanou teplotu. Naproti tomu klasické pečicí trouby s výškou 60 cm a více a objemem nad 70 l zase dovolí péct objemnější pokrmy nebo umožňují současnou přípravu dvou i tří jídel najednou (současně tak upečete třeba tři plechy cukroví). Klasické trouby tak ocení vícečlenné rodiny a ti, kdo opravdu často pečou. Některé klasické trouby mají navíc režim velmi rychlého a úsporného ohřevu, takže můžete péct bez předehřívání a uspořit až pětinu energie.


Spotřeba
Stejně jako jiné elektrické spotřebiče se i pečicí trouby řadí do několika energetických tříd. S nižší spotřebou energie šetříte nejen peníze, ale i životní prostředí. Vynikající energetickou účinnost nabízejí například trouby Whirlpool nebo Hotpoint – modely s energetickou třídou A/A+ uspoří až 30 %, resp. 40 % energie oproti standardním troubám v energetické třídě A.

Moderní technologie
- Hotpoint Multiflows ventilátorem a optimalizovanou zadní částí panelu - postará se o dokonalou distribuci horkého vzduchu uvnitř trouby bez recirkulace, což zajistí dokonale propečený pokrm.
- Whirlpool 6. smysl - při volbě některého z přednastavených receptů automaticky přizpůsobí dobu přípravy a potřebné množství energie tak, aby bylo pečivo nebo maso dokonale vláčné uvnitř a krásně křupavé na povrchu.
- Indesit tzv. „Turn & Cook” -otočením jediného knoflíku zvolíte automatický program pro dokonalou přípravu mnoha masitých i vegetariánských pokrmů a moučníků domácí i mezinárodní kuchyně.
- Funkce Cook3 - umožňuje tepelně upravovat až tři rozdílné pokrmy současně, aniž by se smísily jejich chutě či vůně, čímž vám ušetří čas.
- Program Ready2Cook - lze péct bez předehřívání trouby. Tím, že obě topná tělesa pracují v ideálním režimu ohřevu, uspoříte až 26 % času a 20 % energie.
- Teplotní sonda - pomůže dokonale připravit větší kusy masa tím, že kontroluje nastavenou teplotu uvnitř pokrmu.


Automatické recepty a asistované programy
Nejvyšší modely pečicích trub Whirlpool, Hotpoint a nové řady trub Indesit Aria, jsou vybaveny množstvím přednastavených receptů vyvinutých se šéfkuchaři, aby bylo každé vaše kulinářské úsilí korunováno úspěchem. Vyberte si recept a trouba sama nastaví všechny parametry jako teplotu, způsob ohřívání, nastavení ventilátoru nebo čas pečení. Pokrmy budou upečené tak, aby se zdůraznily přirozené chuti použitých surovin. Pro dokonalou flexibilitu je v nových troubách k dispozici i několik poloautomatických cyklů, např. k pečení chleba, pizzy, masa, drůbeže, dušeného masa, cukroví či dortů, ale také speciální funkce jako šetrný ohřev pokrmu nebo pomalé pečení.

Čištění
Čištění trouby může dát zabrat; proto věnujte pozornost i tomu, jak si tuto neoblíbenou práci usnadnit. Můžete vybírat z několika možností.
- Systémpyrolýzy -nečistoty jsou spáleny při vysoké teplotě (475 oC). Následně pouze setřete vzniklý popel pomocí vlhké houbičky.
- Samočisticí katalytické panely - jsou opatřené speciálním porézním povrchem, připomínajícím jemný smirk, který na principu chemické reakce – katalýzy – část nečistot spálí a část absorbuje.
- Parní technologieSmartCleanTM nebo Diamond CleanTM - odstraní za pomoci nízkoteplotního cyklu a páry rychle a energeticky úsporně nečistoty z pečení bez jakýchkoliv chemických prostředků.

Multifunkční mikrovlnná trouba, mikrovlnná trouba s vařením v páře
Zajímavým řešením jsou i multifunkční mikrovlnné trouby, které povyšují klasické mikrovlnné trouby na univerzální pomocníky. I tyto trouby výrazně šetří nejen čas a energii, ale i prostor, a jsou zárukou dokonalé chuti. Multifunkční mikrovlnné trouby nabízejí komplexní možnosti přípravy pokrmů, mezi které patří třeba vaření v páře s pomocí speciální parní nádoby, speciální funkce Crisp pro zapékání dokřupava, vhodná např. pro přípravu pizzy, koláčů nebo kuřátka, horkovzdušný ohřev, gril a mnohé další. Tam, kde se bojuje o každý centimetr místa, může přijít vhod kompaktní mikrovlnná trouba s vařením v páře, kterou lze zabudovat do horní skříňky kuchyňské linky.

Parní trouba
Parní troubaje ideální volbou pro zdravé vaření, které zvýrazní přirozenou chuť potravin. Ty nejzajímavější modely jsou vybaveny vedle vaření v páře i funkcí horkovzdušného pečení s ventilátorem, které zaručí křupavou kůrku i u velmi šetrné přípravy jídla za kratší čas. Zároveň je možné tyto dvě funkce – páru a horký vzduch – kombinovat. Parní trouba je proto ideální i pro rychlé rozmrazování, ohřívání či vaření. Přípravu pokrmů mohou ulehčit asistované programy, kdy parní trouba sama navrhne vhodný program, správnou teplotu či ideální umístění plechu nebo nádoby. Kromě vaření s asistencí může mít i teplotní sondu.

Více o produktech se dočtete na www.whirlpool.cz.
Publikováno: 22. 10. 2017, Autor: Whirlpool (text a foto)
, Profil autora: Redakce