Na facebooku probíhá nespočet diskuzí o kuchyních různých cenových hladin. Častá otázka bývá: jak poznám kvalitní kuchyni? Odpověď není jednoduchá – pozornost bychom ale měli určitě věnovat kvalitě použitých materiálů. Příkladem může být pracovní deska, dřez nebo obložení kuchyně, které lze doporučit v provedení z umělého kamene.
Kuchyňská linka, respektive korpusy, jsou nejčastěji vyrobeny z laminotřísky s různou povrchovou úpravou nebo z masivu. Dále přicházejí na řadu dvířka, ale nejdražší na kuchyňské lince bývá kování a nejrůznější pojezdy, které usnadní každodenní práci v kuchyni.
Při plánování kuchyně bychom měli věnovat pozornost pracovní desce. Jde o jednu z nejvíce namáhaných částí kuchyně. Asi nejvhodnějším materiálem, který se na trhu objevil je umělý kámen značek Corian a Hi-Macs. Jedná se o homogenní materiál, který je velmi podobný přírodnímu kameni. Jeho obrovskou výhodou je možnost vyrobit pracovní desku, odkapávací plochu, záda kuchyně nebo dřez z jednoho kusu materiálu bez jakýchkoli spojů.

Taková pracovní deska je nejen velmi estetická, ale i praktická. Desku z Corianu nebo Hi-Macsu jde poškodit jen velmi obtížně. Největším předností je velmi snadná údržba a díky tomu, že zde nenajdete žádné spoje – neulpívají nikde žádné zbytky jídla, kde se jinak množí bakterie. Mezi další přednosti umělého kamene je tvarová variabilita – desku lze přizpůsobit jakémukoli tvaru kuchyně, nebo můžete materiál opakovat v interiéru i na dalších místech. Mohou to být parapety, horní desky stolu jídelního nebo konferenčního. Dále také poličky nebo jiné designové části interiéru.

Například firma Duolit, která je certifikovaným zpracovatelem materiálu značek Hi-Macs, nabízí velmi pestrou barevnou škálu, ze které můžete vybírat. Kromě pracovní desky do kuchyně je tento materiál velmi oblíbený pro použití v koupelnách, zdravotnických zařízeních nebo jako obložení stěn ve velmi namáhaných prostorách.
Mezi nevýhody můžeme uvést snad jen jednu a to cenu zmíněného materiálu. Cena za m2 se pohybuje v řádech tisíců – což řadu lidí odradí. Pokud už ale investujete do kvalitní kuchyňské linky – nešetřit na pracovní desce se opravdu vyplatí.

Jediné na co je dobré dát pozor - je výběr certifikovaného zpracovatele, který je zárukou nákupu opravdové značky, kterou jste si vybrali. Občas se totiž stává, že si vyberete a zaplatíte drahou značkovou pracovní desku, ale v kuchyňském studiu vám dodají levnější neznačkovou variantu. Laik totiž není schopen záměnu rozpoznat. Rozdíl však pozná odborná firma, když přijde takovou desku opravit, která však při zjištění, že se jedná o padělek, práci většinou odmítne.
Kuchyňskou linku si vyberte kdekoli – odkud máte dobré reference. S pracovní deskou se obraťte na odborníky – například firmu Duolit s celorepublikovou působností.
Více se dočtete na www.duolit.cz.
Publikováno: 30. 11. 2017, Autor: Duolit (text a foto)
, Profil autora: Redakce