Vánoční perníčky voní v prosinci v mnoha kuchyních. Kromě toho, že potěší mlsné jazýčky, můžete jimi také ozdobit stromeček nebo větvičky ve váze.

Receptů na perníčky existuje skoro tolik co kuchařek, my vám nabízíme dva recepty od našeho kolegy.




Recept 1
Těsto:600 g hladké mouky300 g moučkového cukru 200 g medu150 g másla3 vejce2 lžičky jedlé sody3 lžičky mleté skořicepůl lžičky mletých hřebíčkůpůl lžičky citronové kůry
Poleva:bílek je vhodné přecedit, moučkový cukr prosítcitronová šťávasolamyl
+ hladká mouka na vál, 1-2 vejce na potření perníků za teplaRecept 2
Těsto, které se připraví předem (alespoň týden): ½ kg mouky ½ kg medu
Med rozehřejeme. Když začne pěnit, přidáme vodu (3 lžíce), med nalijeme do mouky, zpracujeme těsto, schováme v igelitovém sáčku v ledničce.
Před pečením:Těsto vyválíme, rozkrájíme na proužky a postupně přidáváme do čtyř žloutků rozetřených se ¼ kg moučkového cukru. Přidáme 8 g uhličitanu amonného (může být i prášek do pečiva), rozemletých 10 hřebíčků, 20 kuliček nového koření, fenykl, badyán, skořice a ještě ¾ kg hladké mouky.
Pečení
Těsto vyválíme a vykrájíme z něj formičkami tvary, pečeme nejlépe na povoskovaném plechu nebo na pečicím papíře. Před zdobením je lepší nechat perníčky odležet. Pokud chceme perníčky použít i jako vánoční ozdoby, nezapomeňme jim udělat dírku na zavěšení.
A teď už jen popřejeme dobrou chuť!
Publikováno: 19. 12. 2017, Autor: Fox (text a foto)
, Profil autora: Redakce