Základem úspěchu při zdobení vařeného vejce je skořápka bez trhlin. Na praskliny se špatně maluje, barva zatéká pod skořápku a barví bílek, obtisky se na nich krabatí… Připomeňte si několik osvědčených triků, jak se prasklinám a vytečení bílku do vody při vaření vyhnout.
Pomlázka bývá obvykle konzumována po několik dní, pro koledu tedy vařte pouze čerstvá vejce. V případě Velikonoc jde o výjimku, protože jinak se k přípravě vajec natvrdo hodí více vejce asi týden stará, u nichž se již skořápky nepřichytávají k bílku a dají se tak snáze oloupat.
I když máte z malovaných vajec radost, nenechávejte je dlouho vystavená na odiv v pokoji - vejce, která v pondělí nesníte, hned večer uložte do chladničky, byť by byla sebekrásnější.
Otestujte stáří vejce
Při nákupu vajec obvykle na obalu zjistíte jen datum minimální trvanlivosti. Jak jsou syrová vejce stará vám prozradí osvědčený trik se sklenicí vody (naše babičky používaly k testům vodu slanou, přibližně 10% solný roztok). Když do velké sklenice s vodou ponoříte skutečně čerstvé vejce, klesne ke dnu a položí se, protože vzduchová bublina v něm je malá a nenadnáší je.
Sedmidenní vejce se vznášejí někde uprostřed sklenice a starší vejce se k hladině vynoří .
Aby při vaření nepraskla, propíchněte na širší straně skořápku jehlou. Vzduch z bubliny unikne dírkou a vejce zůstane nepoškozené. Pojistěte se známou a osvědčenou klasikou: do vody, ve které se vejce vaří, přidejte lžičku soli, nebo octa. Do hrnce s vodou vejce pečlivě urovnejte, aby do sebe při vaření nevrážela a nerozbíjela se.
Vejce se také mohou chvilku vařit v páře. Jakmile bílek zatuhne, vložte je do vody a dovařte je. Pak již bílek nevyteče.

Pro manipulaci s vejcem při barvení potřebujete, aby byl vařený bílek i žloutek skutečně pevný, jinak může skořápka při lehkém stisku praskat. Doporučuje se vejce vařit pět až sedm minut, ale ne déle. Pokud je v uvařených vejcích okraj žloutku zelenavý, šedivý až načernalý, vařila se příliš dlouho. Po uvaření vejce okamžitě zchlaďte ve studené vodě. Pomůže to snadnému loupání skořápek, ale také zachování pěkné barvy žloutku.
Máte jiné osvědčené tipy na vaření vajec? Podělte se o ně s našimi čtenáři.
Publikováno: 25. 3. 2018, Autor: Helena Štětinová (text), ČNP (foto)
, Profil autora: Redakce