Za úspěchem nejlepších pekařů nestojí pouze talent a kvalitní suroviny. Stejně důležité může být i používané pečící náčiní. Řada Fiskars Functional Form vnáší kreativitu a nové možnosti do každé domácí kuchyně. Náčiní je navrženo mezinárodně oceňovanými designéry za pomoci profesionálních pekařů.
Celá sada pečícího náčiní je k dostání v oranžovo-černé barevné kombinaci, která je pro Fiskars typická. Ergonomické rukojeti zajišťují pohodlný úchop a práci ve správném úhlu. Například silikonový štěteček můžete nastavit do tří rozdílných poloh. Práce s ním je tedy jednodušší a dobře potřené pečivo je zlatavé a rovnoměrně propečené. Obracečka je rovněž nastavitelná do různých úhlů a její asymetrická hlava potažená silikonem snese teplotu až do 180°C.


Perfektní pečivo za pomoci ergonomie a funkčnosti
Nerezová metlička je rovněž potažena silikonem, který zabraňuje poškrábání povrchu misky. Tvar je navržen tak, aby metlička dosáhla i do okrajů nádob. Povrch válečku je potažen teflonem, je tedy vysoce nepřilnavý a použitelný i na zpracování lepivých těst. Rukojeti válečku jsou umístěny pod úhlem 70 stupňů, stejně jako je tomu u řídítek jízdního kola, umožňují tak pohodlný úchop a práce s ním méně zatěžuje zápěstí. Díky speciálnímu designu rukojetí Vám na uskladnění válečku stačí daleko menší prostor, než je tomu u klasických válečků.


U kuchyňského náčiní Functional Form se setkáte s mnoha inovacemi a unikátními funkčními vlastnostmi, které spolehlivě splní všechny požadavky moderní kuchyně. Otestujte nové kuchyňské náčiní a upečte si pravý velikonoční mazanec!


Pravý velikonoční mazanec
- 750 g polohrubé mouky
- 375 ml mléka
- 40 g čerstvého pekařského droždí
- 2 žloutky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g čerstvého pravého másla
- 2 lžíce rozinek předem namočených v rumu
- 2 lžíce oloupaných a nasekaných mandlí
- nastrouhaná kůra z menšího omytého citrónu (nejlépe bio citrónu)
- 1 lžíce vanilkového cukru (odpovídá 1 ks sáčku)
- špetka soli
- špetka strouhaného muškátového oříšku nebo květu
- 1 vejce na potření mazance
- tuk na vymazání plechu (pečicí papír ušetří práci s mytím plechu)

Postup přípravy:
Prosetou mouku smícháme s moučkovým cukrem, přidáme vanilkový cukr, špetku soli, trochu strouhaného muškátového oříšku nebo květu a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Na pánvičce si mezitím necháme rozpustit máslo. Mezitím si připravíme kvásek: polovinu dávky mléka mírně zahřejeme, přidáme do něj kvasnice, lžíci cukru, trochu mouky a necháme vykynout. Hotový kvásek přidáme do mísy s moukou. Ve zbylém mléce rozmícháme dva žloutky a vše přidáme do mísy. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, to pak necháme v míse vykynout. Do těsta vmícháme nasekané mandle a rozinky a znovu opakujeme proces kynutí.Z těsta vypracujeme kulatý bochánek, položíme jej na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, dozdobíme plátky mandlí a pečeme při 150 °C zhruba 50 – 60 minut.
Článek byl připraven ve spolupráci s firmou Fiskars.
Publikováno: 29. 3. 2018, Autor: Fiskars (text a foto)
, Profil autora: Redakce