Na Velikonoční svátky se kromě pomlázek, řehtaček, klapaček a malovaných vejcí pečou také velikonoční perníčky ve tvaru vajec, zajíců, kuřátek, beránků, slepiček, ptáčků, motýlů a mnoha dalších jarních motivů. Zdobí se cukrovou polevou a zdobení je mnohdy opravdu mistrovské dílo. Skoro je až škoda se do takového perníčku zakousnout.
Že jste letos perníčky nestihli a teď už je pozdě, protože už by nezměkly?
Máme recept na perníčky, které se dají dělat doslova na poslední chvíli, jen pozor, aby vám je nesnědli domácí mlsouni přímo z plechu!




Těsto:
600 g hladké mouky
300 g moučkového cukru
200 g medu
150 g másla
3 vejce
2 lžičky jedlé sody
3 lžičky mleté skořice
půl lžičky mletých hřebíčků
půl lžičky citronové kůry
Vše zamíchat, pěkně propracovat a nechat těsto půl hodiny odležet. Pak posypat vál moukou (tedy pokud máte dřevěný, silikonový nemusíte) a jde se na to.
Vyválejte placku cca 4mm silnou a můžete vykrajovat. Perníčky upečte v mírně rozehřáté troubě – hned po upečení potřete rozšlehaným vejcem a po vychladnutí můžete ihned zdobit.


Poleva:
Podle velikosti vajec a složitosti zdobení cca 5 bílků na perníčky ze 600g mouky
bílek je vhodné přecedit, moučkový cukr prosít
solamyl – cca půl lžičky na dva až tři bílky, na každý bílek velkou polévkovou lžíci cukru
citronová šťáva –čajová lžička
Polevu vymíchat do hladka a zdobit pomocí papírového kornoutu nebo zdobítek s různými nástavci.
Pokud chcete do zdobení zapojit i menší děti, klidně jim kupte hotové barevné cukrové polevy v tubě. Bude se jim s nimi snadno pracovat a zdobení je určitě bude bavit
Dobrou chuť a pěkné Velikonoce!
Publikováno: 30. 3. 2018, Autor: Petra (text a foto)
, Profil autora: Redakce