Vejce jako symbol života (ale také tajemství počátku) milují mágové, kouzelníci či malíři. My ostatní je bez hlubšího zamyšlení prostě rádi jíme. Ale na Velikonoce přece jen chutnají jinak – slavnostněji, protože jsou zdobená. Někdy jednoduše barvou nebo obtisky, někdy technikami s úctyhodnou tradicí.

Skořápka vejce prý symbolizuje zemi, žloutek slunce a bílek měsíc. Magický účinek umocňují barvy života (zelená, červená nebo žlutá), dále vaření ve svěcené vodě a přidávání vosku. Právě k nejstarším technikám malování vajec patří vosková batika.
Použít můžeme i různé rostliny, které k vejci před barvením připevníme. Nádherné jsou kraslice (ale i vařená vejce) s kresbou vyškrabovanou ostrým předmětem (například hranou zlomeného pilníku apod.) do obarveného podkladu. K novějším způsobům zdobení vajec patří jejich polepování slámou nebo odrátování. K barvení vařených vajec se používal šafrán, indigo, žito, cikorka (melta), slupky od cibule, česneku či ořechu. Dnes je nahradily potravinářské barvy. Barvíme-li vyfouknutou skořápku, můžeme použít i mořidla na dřevo nebo třeba syté akrylové či disperzní barvy.
Batika rostlinami

Na syrové vejce položíme zajímavě tvarovaný lístek a opatrně je převážeme řídkým elastickým obvazem nebo ustřiženou silonovou punčochou. Lístek můžeme zespodu lehce namazat krémem na ruce, aby se na skořápku přilepil a nepustil pod sebe barvu. Vejce uvaříme nejlépe v cibulových slupkách. Po odstranění obvazu s lístky vejce přeleštíme kouskem špekové kůže nebo sádla.
Kraslice zdobené voskem


Kraslice mají základní ornament bílý, tj. voskem malovaný na bílé nebarvené vejce. To se pak obarví žlutou barvou a na ní je voskem vykryt doplňující ornament, který je v hotové kraslici žlutý. Vejce obarvíme na červeno a nakonec černou barvou vykryjeme předem určené ohraničené plošky.
Pracovní postup
Publikováno: 1. 4. 2018, Autor: Jiří Jan (text a foto)
, Profil autora: Redakce