Grilujte jako šéfkuchař: lávový kámen je moderní a zdravý způsob

Asi byste našli málo příjemnějších způsobů, jak trávit letní večery, než grilovat s rodinou a přáteli. Mnoha lidem ale požitek z grilovaných dobrot kazí fakt, že lékaři tento způsob úpravy jídla nepovažují za právě nejzdravější. Řešení se jmenuje lávový kámen Fajri stone.

Grilujte jako šéfkuchař: lávový kámen je moderní a zdravý způsob

Lávové kameny Fajri stone, nejnovější trend ve zdravém vaření, pochází ze sopečné horniny italské sopky Etna. Díky tomuto materiálu získáte skutečnou záruku, že grilovací kámen vydrží opravdu extrémní teploty, aniž by praskl, jak se může stát třeba u žuly.

Lávové kameny se v posledních letech pomalu ale jistě stávají nástupci klasických grilů. Najdete je v kuchyních nadšených amatérů, ale i zkušených kuchařů vyhlášených podniků, kteří oceňují rychlost a zdravý způsob vaření, a v neposlední řadě i „čistotu“ přípravy jídla. Přebytečný olej, šťávu a nečistoty bezpečně zadrží žlábek po celém obvodu kamene. Druhá strana lávového kamene je úplně hladká. Ano, lávový kámen Fajri stone můžete použít oboustranně.

Grilujte jako šéfkuchař: lávový kámen je moderní a zdravý způsob
Grilujte jako šéfkuchař: lávový kámen je moderní a zdravý způsob

Na lávovém kameni lze grilovat nejen na zahradě, ale i péct doma v troubě. K tomuto účelu si můžete opatřit praktické úchytky. Připravovat se na něm dá nejen maso, ale i sladká jídla – doporučujeme vyzkoušet například lívanečky. Pořídit lze i kameny atypických rozměrů. Skuteční fajnšmekři si objednávají lávové kameny Fajri stone kulatého tvaru a pečou na něm pizzu nebo chleba. Kámen o rozměru 40 x 60 centimetrů zase perfektně sedne na otevřené grily či ohniště.

A údržba? Naprosto jednoduchá – vysoká teplota se sama postará o spálení všech nečistot i pachů, a tak je úplně zbytečné používat na lávový kámen prostředky na mytí nádobí. Zbytky jídla seškrábnete dřevěnou špachtlí a opláchnete povrch čistou vodou.

Grilujte jako šéfkuchař: lávový kámen je moderní a zdravý způsob
Grilujte jako šéfkuchař: lávový kámen je moderní a zdravý způsob

Dalším důvodem rostoucí obliby lávových kamenů je, že velmi dlouho udrží vysokou teplotu po celém svém povrchu. Tuto vlastnost můžete ještě umocnit použitím další revoluční novinky v grilování – pořiďte si grilovací uhlí prémiové kvality Fajri coal. Je vyrobeno v Paraguayi z exotické dřeviny Querbacho a vyznačuje se jednak velmi vysokou výhřevností, dále velkými kusy uhlí, a v neposlední řadě dodá pokrmům jemné kouřové aroma. Zároveň však negativně neovlivní jeho chuť.

Pozvěte přátele na večírek a pohostěte je jako v nejlepší restauraci. S lávovými kameny Fajri stone a grilovacím uhlím Fajri coal to bude snadnější, než byste si kdy mysleli.

www.wgrills.cz

www.fajri.cz

www.fajristone.cz

Autor: wgrills.cz (text a foto)

Související k tématu