Mikuláš se blíží a nedočkavé děti netrpělivě čekají, co jim nadílka přinese. Zda budou odměněny čokoládou, cukrovím a všelijakými dobrotami za to, že byly hodné nebo jim čert pometlem vyčiní a nadělí uhlí za zlobení. A což teprve, když se ve dveřích objeví skutečný čert s Mikulášem a andělem, to pak přijde to pravé překvapení. Zkusme přichystat malou nadílku tentokrát jinak, upečme čerta, Mikuláše a anděla z těsta.
Budete potřebovat
Viz. recepty v textu, bílek na potření
- váhu
- mísu
- lžíci
- vařečku
- vál
- váleček
- nůž
- mašlovačku
- pečící papír
- plech
Postup

Pro větší figurky čerta, Mikuláše a anděla zvolíme tuhé kynuté těsto jako na vánočku. Základní předpis zní: 50 dkg hladké nebo polohrubé mouky, 10 dkg cukru, 10 dkg tuku, 2 žloutky, 2,5 dkg droždí, 0,5 dkg soli a asi ¼ l mléka. Můžeme přidat rozinky či mandle. Pro pár figurek však stačí polovina ode všeho.

Lžíci cukru rozetřeme s droždím, a když se rozteče, přilijeme 1 – 2 lžíce vlahého mléka. Řídký kvásek necháme 5 minut vzejít a pak přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a vše zaděláme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky a sůl. Vařečkou těsto spojíme a přendáme na vál, kde těsto vypracujeme tak, aby se nechytalo válu.

Těsto pak necháme kynout v teple alespoň 1 hodinu. Po vykynutí odkrojíme z těsta vždy proužek, který uválíme do válečku a z něho stočíme třeba figurku čerta - čtyři kratší válečky jsou ruce a nohy, delší ocas atd. Díly k sobě lepíme potřením vodou. Po dokončení necháme pečivo asi 10 – 20 minut dokynout a těsně před vložením do rozpálené trouby potřeme jeho povrch bílkem.

Z válečku upleteme také jiného čertíka – delší kus přeložíme, zakroutíme do sebe a z konců vytvoříme nohy. Pak přilepíme ruce a rohy. Podobně uděláme i anděla, jenom roucho rozšíříme, z dalších válečků nastříháme křídla. Oči a pusu znázorníme hřebíčkem. Po 10 minutách zapečení v horké troubě (200 – 230°C) zmírníme teplotu a zvolna dopékáme.

Fantazii se meze nekladou. Hlavy čerta, Mikuláše a anděla můžeme také vložit do medailónků. Z těsta vyválíme dlouhé proužky, které stočíme do sebe a spojíme do kroužku. Dovnitř pak dáme kuličku jako hlavu, ke které přidáme vlásky a vykrojenou hvězdu anděla. Při počátečním zapékání troubu neotvíráme. Potom sledujeme povrch a chceme-li ho mít hodně lesklý, svlažíme ho při pečení vodou. Pečivo pak přendáme na vál nebo drátěnou mřížku a necháme vychladnout.

Drobnější figurky upečeme raději ze sušenkového těsta. Základní recept pro méně tučné těsto je: 50 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 15 dkg cukru, 2 vejce, 5 lžic mléka, ½ kypřícího prášku, vanilka. Na vál prosejeme mouku s kypřícím práškem a cukrem, rozdrobíme máslo a přidáme vejce a mléko. Vypracujeme těsto, z kterého formujeme figurky z válečků, třeba čerta.

Figurky podložíme pečícím papírem a položíme je na plech. Před pečením je pomažeme rozšlehaným vejcem. Po vložení do trouby zvolna pečeme do růžova, jako každé čajové pečivo. Roucho Mikuláše uděláme z plátu asi 3 mm silného a hlavu ze zploštělé kuličky. Díly k sobě opět přilepíme vodou.

Drobné postavičky čerta, Mikuláše a anděla ze sušenkového těsta jsou lehké, takže je můžeme pověsit na větvičky. Přivážeme je na zlatou nitku a zavěsíme. Větve pak dozdobíme třeba červenými mašličkami. Kytici vložíme do suché vázy a postavíme k nadílce na stůl. Sladké mlsání jistě rychle zkonzumujeme.
Publikováno: 1. 12. 2018, Autor: Miroslava Kubišová (text a foto)
, Profil autora: Redakce