Vůně, barvy a tvary sušeného koření už téměř zcela patří k dlouhým a časným zimním večerům. Těmito aromatickými plody, květy a stvoly můžeme krásně ozdobit svíčky. Sladce vonící svíce obalené celým hřebíčkem a svitky skořice vytváří příjemný doplněk naší domácnosti a zpestříme si jimi tak brzy zšeřelé podzimní a zimní večery. Při zapálení svíček však musíme mít na paměti, že se jedná o otevřený oheň, který nesmíme nechat bez dozoru.
Budete potřebovat
koření, plátky citrusových plodů, svíčka, lýko, lepidlo UHU
Postup

Sladce vonící hřebíček pochází z usušených květních poupat hřebíčkovce, až 10 m vysokého vždyzeleného stromu. Tato přísada do pokrmů obsahující silice se může též stát zdobným prvkem na svíci. Hřebíčky lepíme na svíčku bezbarvým velmi účinným universálním lepidlem UHU alleskleber.

Hřebíčky můžeme řadit do pásů, přičemž střídáme polohu poupat – jednou je umístíme hlavičkou nahoru a podruhé opačně. Podle výšky svíce vytvoříme takto několik řad, které prostřídáme ovázaným lýkem, jež vážeme až po úplném zaschnutí lepidla.

Svitková skořice je vlastně sloupaná kůra vždyzeleného stromu – skořicovníku. Tento strom příbuzný s vavřínem dorůstá až 15 m výšky, avšak my jej známe už jen jako vonné koření. Svitky skořice můžeme také polepit svíčku kolem celého jejího obvodu.

Aby skořice dobře držela a před zaschnutím lepidla nesklouzávala, pomůžeme si gumičkou, kterou jednotlivé kousky utáhneme. Nakonec ovážeme celou svíčku lýkem, čímž dekoraci důkladně přitiskneme a dozdobíme.

Tvrdá květní poupata hřebíčku lze zapichovat do svíčky, čímž tvoříme rozmanitou dekoraci. Abychom vosk přitom nevydrobili, nahřejeme kovovou jehlici, nebozízek, či silnou jehlu nad ohněm a vypíchneme do svíčky předem vždy dírku. Dovnitř pak snadno zasuneme hřebíček.

Již při krájení pomerančů nebo citronů se line příjemná citrusová vůně. Tato vůně prosycující své okolí má ještě jeden význam a tím je schopnost ničit škodlivé bakterie. Citrusy, ale i kořenovou zeleninu (mrkev, pastyňák či petržel), nakrájíme na tenké plátky asi 3 mm silné a usušíme je.

Chceme-li uspíšit sušení, rozložíme plátky na pečící papír, který podložíme mřížkou a vložíme do trouby. Při teplotě asi 75°C pak zvolna ovoce a zeleninu sušíme. Troubu necháme přitom pootevřenou a sušení hlídáme, aby nedošlo k připálení.

Zejména citron a pomeranč se snadno připálí a začne černat. Tyto poškozené plátky však nemusíme hned vyhazovat, ale naopak je necháme při pozvolném sušení zčernat úplně. Dosušování průběžně také kontrolujeme, aby zčernala pouze dužina a kůra zůstala bílá.

S částečně usušenými kolečky pomerančů a citronů krásně ozdobíme svíčku. Plátky by neměly být zcela suché, aby nebyly křehké, ale pouze vláčné. Jen tak jimi lze svíčku obalit, přičemž si opět pomůžeme gumičkou, pod kterou kolečka zasunujeme. Gumičku nakonec zakryjeme pásem lýka.

Nádherně barevnými plátky šikmo nakrájené mrkve a bílého pastyňáku také zajímavě ozdobíme svíce. Sušené plátky zasunujeme kolem obvodu svíčky pod gumičku a převážeme je lýkem. Tento rustikální styl oživí atmosféru svojí zemitostí.
Publikováno: 22. 12. 2018, Autor: Miroslava Kubišová (text a foto)
, Profil autora: Redakce