Při budování nové kuchyně či rekonstrukci té staré je nejdůležitějším krokem zvolení vhodné dispozice. Určitě víte, jak se vám v dosavadní kuchyni vařilo, jak vám vyhovovala velikost pracovní plochy, uspořádání spotřebičů a nádobí ve skříňkách, zda jich byl dostatek pro uložení všeho potřebného. S těmito poznatky a také doporučeními odborníků je možné se pustit do plánování.
Základní otázky při plánování dispozic kuchyně
Při plánování nové kuchyně a její dispozice byste si měli nejdříve položit několik základních otázek:
- Jaký je nejčastější typ vaření – od toho, jak moc budete kuchyni využívat, se odvíjí volba její velikosti. Je důležité si uvědomit, zda v kuchyni pobudete jen občas a budete připravovat rychlá, nenáročná jídla, nebo jste často hostitelem větší společnosti a potřebujete prostor pro vaření.
- Kdo bude vařit – i podle toho, kdo se bude v kuchyni pohybovat nejčastěji, se bude odvíjet její dispozice. Trošku jiné požadavky může mít muž a žena, nebo třeba často vaří oba společně. Pro leváka je také možná potřeba jiného uspořádání. Zároveň je třeba vzít v potaz výšku člověka – a podle té zvolit i výšku pracovní desky a zavěšení skříněk.
- Kolik do nové kuchyně vložit peněz – i od této otázky se samozřejmě odvíjí to, jak bude budoucí kuchyně vypadat.
- Jaké spotřebiče pořídit – dnes už je na trhu nepřeberné množství spotřebičů a krom základních, jako je lednička, sporák, rychlovarná konvice a mikrovlnná trouba, už můžete požadovat, aby třeba na lince stál stabilně kávovar, topinkovač nebo jiné, protože je používáte často. Pak je třeba se snažit tomu přizpůsobit velikost pracovní plochy, pokud to prostor umožňuje.
- Úložný prostor – stejně tak je třeba si uvědomit, kolik úložného prostoru bude třeba, ať už na spotřebiče, které nepoužíváte často, nebo také na potraviny, které je třeba mít v zásobě.
Logika i v kuchyni
Aby se vám v kuchyni dobře vařilo a práce byla co nejjednodušší, je dobré se při plánování dispozice zamyslet nad tím, jak co nejefektivněji rozestavět tři základní prvky, kterými jsou dřez, varná deska a lednička. Jaké by mělo být ergonomické uspořádání? Stačí se zamyslet nad logickými kroky, které v kuchyni podnikáte, a vše bude jasné.
Po příchodu z nákupu je dobré mít prostor, kde si odložíte tašky a věci z nich budete moci vyndat, ideálně hned uložit na své místo – není tedy na škodu, když je takové místo poblíž lednice a prostoru určeného pro ukládání potravin. Tento prostor by měl navazovat na přípravnou část, za kterou navazuje zóna vaření.
Zóny v kuchyni
Logické členění kuchyně lze sledovat i dále a jednoduše si tak kuchyň dispozičně navrhnout. Pro přehlednost se dá prostor rozdělit na zóny:
- přípravná, pracovní zóna – zde najdou své místo misky, prkénka a další kuchyňské náčiní potřebné při přípravě pokrmů,
- varná zóna – je určena pro pánve, hrnce, poklice, vařečky a také pro koření. Její součástí by měl být odsavač par nejlépe opatřený vhodným osvětlením varné desky. Varná deska není vhodná k umístění do rohu, z boku by měl být prostor alespoň dvacet centimetrů.
- mycí zóna – místo pro koš na odpadky a případně i tříděný odpad, čisticí pomůcky a vybavení, také by zde měla být umístěna utěrka. Je vhodné, aby po obou stranách dřezu byla odkládací plocha a i dřez jako takový měl odkapávač.
- úložná, skladovací zóna – slouží k uložení potravin, spotřebičů, ale také talířů a příborů.
Kuchyňský trojúhelník
Při promýšlení dispozice nové kuchyně nesmíme opomenout takzvaný trojúhelník pohybu. Ten tvoří chladnička, dřez a varná deska, které by měly být ideálně rozmístěny do tvaru trojúhelníku, kdy pomyslná ramena nesmí být moc dlouhá a jejich součet by neměl být delší než šest metrů, abyste se při vaření tolik nenachodili.
Tvar linky
Nejvýznamnější roli při výběru dispozice kuchyně hraje tvar kuchyňské linky. Protože je z velké části závislá na prostoru, budete mít pravděpodobně možnost volby spíše při stavbě domu, kdy si můžete velikost kuchyně a tím tvar linky zvolit, než při rekonstrukci, kde budete prostorem více omezeni, zvláště pokud se jedná o panelákový byt.
- Lineární – to nejlepší do malých kuchyní, rovná linka.
- Uličková, paralelní dispozice – tu tvoří dvě vodorovné linky vedle sebe, může jít také o kuchyňskou linku s ostrůvkem. Pro pohyb je toto uspořádání ideální, protože je ho minimum, ovšem vyžaduje dost prostoru a je třeba dbát na dostatečnou vzdálenost od sebe, aby do sebe otevřené skříňky či zásuvky nenarážely.
- Tvar L, rohová linka – středně velká kuchyně vám umožní tuto dispozici, poskytuje snadnou dostupnost všech zón.
- Tvar U – má stejné výhody jako uličkové uspořádání, ale samozřejmě také stejné nevýhody. Navíc je třeba počítat s tím, že k plnohodnotnému využití rohových skříněk je třeba sem pořídit finančně nákladnější karusely nebo výsuvy.
Kuchyně s ostrůvkem – velká místnost je stvořená pro linku doplněnou ostrůvkem. Hodí se i do míst, kde je kuchyň spojena s obývákem a ostrůvek tak tyto prostory odděluje. Může plnit funkci mycí, varnou nebo odkládací, v prvních dvou případech je ale třeba dobře rozmyslet, jak sem přivést elektřinu či přívod vody.
Zvolit si v nové kuchyni tu správnou dispozici není náročné, je jen třeba dodržet několik málo zásadních pravidel, díky kterým se vám bude v kuchyni dobře pracovat.
Publikováno: 5. 8. 2019, Autor: Lenka Tajbrová (text), Depositphotos (foto), Profil autora: Redakce