reklama

Vyberte si kuchyňskou desku s nejdelší životností. Vlastnosti jednotlivých materiálů se značně liší

Věděli jste, že téměř 50 % doby strávíte v kuchyni prací na kuchyňské desce a pouze necelých 13 % vařením na sporáku? Proto je velice důležité, aby kuchyňská deska měla dostatečnou životnost a odolávala co možná nejlépe všem nástrahám práce v kuchyni. Klasická laminátová deska nejvyšší životnost nenabídne. Znáte ale desky třeba z nerezu nebo technického kamene?

Vyberte si kuchyňskou desku s nejdelší životností. Vlastnosti jednotlivých materiálů se značně liší
Vlastnosti kuchyňské desky
Vlastnosti kuchyňské desky

Každá kuchyňská deska má určité vlastnosti, které předurčují délku její životnosti. Při výběru kuchyňské desky je třeba dívat se nejen na její cenu, design nebo snadnost její údržby, ale i na další parametry. Těmi jsou především odolnost proti poškrábání, nárazům, teplotním šokům, tvrdost, odolnost proti vodě a dalším tekutinám nebo nasákavost.

Vlastnosti kuchyňské desky
Vlastnosti kuchyňské desky

Nebudete věřit, jakou škodu dokáží na některých kuchyňských deskách udělat běžné přírodní šťávy či červené víno! Pojďme se tedy zblízka podívat na životnost běžně používaných materiálů kuchyňských desek.

Vlastnosti kuchyňské desky
Vlastnosti kuchyňské desky

Za nízkou cenu nízká životnost

V českých kuchyních stále suverénně převládají laminátové desky. Jejich pořizovací náklady jsou zdaleka nejnižší, bohužel to samé platí ve srovnání s ostatními materiály i pro jejich životnost. Zásadní nevýhodou laminátových desek je nízká odolnost proti mechanickému poškození. Zapomeňte na krájení a řezání bez prkénka. Lamino je de facto papírem napuštěným pryskyřicí a ostrý nůž jím dokáže bezpečně proniknout až do jádra desky z dřevotřísky. Pokud se dostane tekutina až na dřevotřísku, nabobtná a deska je nenávratně poškozena. Toto nebezpečí hrozí obzvláště u holých okrajů v otvoru pro dřez či baterii.

Za nízkou cenu nízká životnost
Za nízkou cenu nízká životnost

Tento materiál je také náchylný na poničení vysokými teplotami a položením hrnce nebo pánvičky bez podložky jej můžete snadno trvale poškodit. Stejně tak je třeba se vyvarovat jakýmkoli chemickým čističům.

V českých domácnostech se setkáte také s akrylátovými kuchyňskými deskami, které nabízí lepší designové provedení než laminátové desky, ale bohužel se vyznačuje podobnými neduhy, zejména značnou náchylností k mechanickému poškození.

Za nízkou cenu nízká životnost
Za nízkou cenu nízká životnost

Unikátnost přírodního kamene je jeho kladem i záporem

Dalším materiálem využívaným pro kuchyňské desky je přírodní kámen. Za jeho design a zřetelný přírodní původ platí lidé někdy až statisícové částky, a je tak tím nejdražším materiálem. Oproti laminu nabízí vyšší odolnost jak při řezání a krájení, tak proti vyšším teplotám. Často však trpí jako každá jiná přírodní surovina nejednotností struktury, a v případě mramoru i pórovitostí. Jeho životnost omezuje snížená odolnost proti skvrnám – olej, červené víno či citrón zanechají na desce na první pohled znatelné skvrny. Povrch se navíc musí často udržovat a impregnovat speciálními přípravky.

Vyrobeno ve spolupráce s TechniStone.

Publikováno: 8. 8. 2019, Autor: TechniStone (text a foto), Profil autora: Redakce